Vrea să ajute tinerii să se realizeze la noi în țară. Iată de ce Angela Tonjoc a ales să se implice în politică, chiar dacă e o politică a adolescenților. Anul acesta, a fost acceptată în Parlamentul Tinerilor din Republica Moldova.

 

De mică e lider

„în copilărie, îmi plăcea în cercul de prieteni să fiu remarcată ca fiind șefa.” Născută în Vadul lui Isac, un sat situat pe malul Prutului la Sudul Moldovei, acolo și-a etalat primele calități de lider în rândul prietenilor din copilărie, care o lăsau pe ea în timpul jocului să-i conducă.

Tot de mică, îi plăcea să ajute oamenii în dificultate. Aceasta o face ca, după absolvirea gimnaziului din satul natal, să-și continue studiile la colegiu ca asistentă socială. „Aici am întâlnit persoane aflate în impas, care aveau nevoie de un sfat, de o alinare sufletească”.

Voluntariatul e o necesitate…

„Am început să lucrez ca voluntar în 2007, după ce am participat la o Şcoală de Vară cu tematica “Dezvoltarea capacităţilor de lider”, zice Angela. Atunci avea 16 ani și mult entuziasm în suflet.

Primele seminare de iniţiere în cadrul Asociaţiei pentru Femeile de Afaceri din Cahul “Femida” au făcut-o să înțeleagă că banul nu rezolvă totul, iar uneori este necesar să oferi ceva pentru a obține ceva. 

Mai târziu, s-a implicat și în lupta împotriva violenţei în familie și a traficului de fiinţe umane. Astfel, a organizat diferite seminare care familiarizau populația cu pericolul acestor fenomene și le ofereau soluții și metode de a evita aceste probleme.

…dar și o plăcere

„Este minunat atunci când vezi pe chipul oamenilor zâmbetul de mulțumire după ce îi ajuți. Te duci acasă cu inima plină de bucurie.” Angela spune că aceasta o stimulează să-și ofere ajutorul cum poate.

Sabrina Bostănel, fosta dirigintă a Angelei, menționează că potențialul fetei era evident încă la Colegiu, unde era inițiatoarea diferitor acțiuni sociale. „Ne așteptăm să o vedem cum evoluează și se remarcă și în alte lucruri.”

Drumul spre jurnalism

Din 2007 până 2009 a lucrat ca redactor-prezentator la radioul Univers FM din Cahul. „Aici am prins gustul jurnalismului,” recunoaște Angela. Ea afirmă că pentru un jurnalist comunicarea și spiritul de inițiativă sunt indispensabile.

Acum, își face studiile la facultatea de Jurnalism a Universității de Stat, în domeniul Comunicare Publică. în viitor, și-ar doris să ajungă în Parlamentul adevărat, „pentru că vreau să schimb unele lucruri în țara în care trăim.” Iar cei care o cunosc cred că are tot de ce e nevoie pentru a se afirma.

Distribuie articolul: