Nașteri diferite - opinii diferite. #Cumamnăscut este proiectul prin care multe femei care au devenit mame s-au confesat. Istoria relatată mai jos este una pozitivă, o mamă mulțumită de medicul care a deservit-o, în special, la cea de-a doua naștere. Alina a adus pe lume copilași în maternități diferite. La prima naștere a ales un spital privat, iar pentru a doua - Institutul Mamei și Copilului. Care sunt diferențele, ce a observat și unde a rămas mai satisfăcută de calitatea serviciilor, aflați mai jos:

„E groaznic ceea ce se întâmplă în țara noastră! Cum se spune: nu-i pădure fără uscături! Așa este și în cazul medicilor, ar trebui să se facă puțină lumină. Sunt din or. SOROCA și am 2 experiențe în naștere. Prima – la o clinică privată din Chișinau și a 2-a – la CMC. La prima am ales să nasc la o clinică privată din Chișinău – achiți totul la casă și nu mai sunt întrebări. Trebuia să nasc cu un medic care, din ziua respectivă, era în concediu, și desigur am născut cu acel care era. Naștere prematură la 35 săptămâni, natural… Ajunsă la clinică la ora 9 dimineața cu 3 cm dilație fără dureri, mi s-a injectat ceva și pe la 13:00 aveam dureri suportabile. În timp ce doamna doctor mi-a rupt membranele, eu automat i-am strâns mâna fără să-mi dau seama, căci m-a durut strașnic. Doamna și-a permis să-și ridice vocea destul de tare că am să-i rup degetul, așa s-a exprimat. La 15:35 am născut un baiețel sănătos. Nașterea mi-a primit-o moașa. Medicul a stat lângă mine. Avusem rupturi, am fost cusută, la fel, de moașă. După asta mi-a rămas o cicatrice (menționez, am aflat de cicatrice în timpul celei de-a 2 naștere) care m-a deranjat 4 ani. Eu, neștiind de la ce am așa dureri insuportabile în timpul relației intime. Condițiile bunișoare… am stat în salon singură, aveam tot ce-mi trebuia.”

Chiar dacă a avut parte de condiții bune, Alina și-a fi dorit o atitudine mai frumoasă din partea medicilor, luând în considerație faptul că era un spital privat, unde se consideră că serviciile ar trebui să fie mai de calitate. Iată de ce, pentru a doua naștere, a ales un spital public. 

„La a 2-a naștere am ales să nasc la CMC la un medic recomandat. Prima vizită am făcut-o la 33 săptămâni, eu fiind racită deja de 2 săptămâni, când îmi venea tusea făceam pe mine (cer scuze de așa detalii). Medicul m-a condus la un terapeut fără să achit un bănuț. A 2-a vizită, la 37 săptămâni – niciun bănuț. La 39 săptămâni, m-a văzut în jurul orei 15:00. În drum spre casă, în jurul orei 18:00 mi s-au rupt membranele, l-am telefonat, dumnealui mi-a zis că deja nu-i la CMC, dar să merg la secția internare că o să mă vadă medicul de gardă, el se va apropia.”

Zis și făcut.

„Am fost primită ok, aveam cu mine doar polița și buletinul. Medicul de gardă – un om plăcut, grijuliu, dacă nu greșesc Ion Robu. Aveam dilație 5 cm. Am mers în sala de naștere fără soț, el s-a dus să-mi aducă lucrurile. Am fost monitorizată timp de 25 min. Iată că a sosit și medicul nostru. La ora 18:50 s-a comportat foarte frumos. I-a permis soțului să stea cu mine și chiar să manânc, că nu mâncasem nimic decât dimineața. Am avut o moașă extraordinară, dacă nu greșesc dna Marcica, așa s-a prezentat. Nu m-a lăsat să stau singură în sala de naștere. Până la ora 20:30 a stat și sotul cu mine. La 20:50 am născut. Ce m-a impresionat cel mai mult e că medicul a muncit la nașterea mea. Practic tot lucrul l-am făcut noi doi. Când a venit capul copilașului a trecut moașa deja să primeasca nașterea. BRAVO LOR. M-am rupt foarte tare. Doar așa se putea de reparat cicatricea, greșeala rămasă de la prima naștere. M-a cusut 15 min. Nuștiu cum, dar medicul m-a făcut ca nouă. Trăiesc o nouă viață intimă, fără dureri. NU mi s-a cerut bani absolut deloc. De mulțumit, am mulțumit după externare cu ce am putut. Am făcut gestul dat, pentru că într-adevăr am amintiri frumoase. A fost o naștere frumoasă, cu glume și bună dispoziție.”

Medicul încerca să-i vorbească pe un ton calm, explicându-i cum ar fi mai bine să procedeze.

”Menționez că în timp ce eram cusută, aveam dureri. Și, desigur, nu eram cea mai ascultătoare pacientă, medicul zicea „hai, te rog frumos, desfă picioarele ca să te facem din nou frumoasă.”

Citește și: #Cumamnăscut: Regretă că a ales să nască la Chișinău! „Trecuse deja mai mult de o oră și eu tot mă chinuiam în durerile facerii”

După o perioadă, tot la CMC s-a reîntors, cu o a treia naștere, fiindu-i recunoscătoare medicului care i-a fost atunci alături.

„Nașterea la CMC mi-a lăsat o amprentă pozitivă, ceea ce m-a făcut să mai merg la ei după o fetiță, noi având acasă doi băieței. Medicul cu care am născut nu are nevoie de reclamă, dar e cel mai bun: Vadim Scarlat, sănătate lui!”

Nota redacției: Dacă vrei să ne împărtășești istoria ta despre Cum ai născut în Republica Moldova, dacă vrei ca povestea ta să fie auzită scrie-ne la [email protected], iar noi o vom publica, cu numele sau sau sub anonimat, așa cum vei prefera. Ne poți mărturisi și istorii pozitive, ne poți spune despre doctorii sau cadrele medicale calificate care ți-au lăsat o impresie bună și crezi că lumea merită să știe despre ei. #Cumamnăscut