Un studiu științific a demonstrat că gusturile alimentare se dezvoltă odată cu vârsta. Astfel, dacă în copilărie nu tolerăm măslinele sau brânza de capră, atunci cu siguranță după vârsta de 22 de ani, acestea vor fi printre preferatele noastre. Toate au fost explicate. Papilele gustative se înmulțesc sau se reduc pe parcursul vieții, iar aceasta influențează foarte mult preferințele noastre alimentare, susține Daily Mail.

Bebelușii se nasc cu pofte înnăscute de a preferă „dulcele”, aceasta se datorează faptului că laptele matern este dotat cu zahăr și grăsimi. Sugarii au aproximativ 30 000 de papile gustative în gură, astfel gusturile sunt mai intense la ei. 

Acum, experții au descoperit „bazinul gastronomic” – vârsta la care începe să-ți placă alimente pe care nu le-ai preferat în copilărie. Un studiu a descoperit că, în medie, vârsta care face ca omului să-i placă un anumit aliment sau să tolereze anumite arome puternice mai complexe, este cea de 22 de ani. Cercetarea a identificat 20 de produse alimentare care nu sunt pe placul nostru până la 20 de ani. 

Conform unui sondaj acestea sunt acele 20 de alimente, de care omul începe să se bucure din moment ce înaintează în vârstă: usturoiul de la 19 ani, castraveciorii de la 19 ani, Curry de la 20 ani, fasolele de la 20 de ani, macroul de la 20 de ani, spanacul de la 21 de ani, ardeiul iute de la 21 de ani, sosul de hrean de la 21 de ani, midiile de la 21 de ani, parmezan-ul de la  21 de ani, brânza albastră de la 22 de ani, peștii anșoa de la 22 de ani, avocado de la 23 de ani, sparanghelul de la 23 de ani, sosul Chilli de la 24 de ani, stridiile de la 24 de ani, măslinele de la 25 de ani, brânza de capră de la 28 de ani. Rezultatul este în medie 22 de ani.

Acest studiu explică de ce unele alimente nu sunt preferate de copii și adolescenți, astfel, părinții nu ar trebui să-i impună, aceștia vor consuma aceste produse, doar că este nevoie de „timp” și de „vârstă”.

Nou! Doar o treime din papilele gustative rămân pe limbile omului odată cu înaintarea în vârstă. Potrivit sondajului, mulți dintre noi consideră că este dificil să apreciem gustul de pește, spre exemplu al macroului, în timpul copilăriei și chiar de-a lungul anilor de adolescență, anume din cauza acestor papile gustative.

Cercetarea a mai arătat că mesele școlare joacă un rol important în a ne ajuta să formăm acele „opinii timpurii” legate de produsele alimentare și de gusturi pe care le vom aprecia pe parcursul vieții.

Datele au arătat că doar unul din trei adulți a mâncat alimente care nu-i plăceau în copilărie, de teamă de a nu supăra pe cineva.

Nutriționistul Karen Poole a explicat: „Relația noastră cu alimente se dezvoltă la o vârstă foarte fragedă și poate afecta modul în care mâncăm și ceea ce mâncăm de-a lungul vieții. Papilele noastre gustative sunt modul în care inițial ne înveță să recunoaștem produsele alimentare, gusturile de: acru, sărat sau dulce poate fi de multe ori un avertisment în ceea ce ne plece sau nu ne place la un moment dat.”

„Din punct de vedere biologic, pe masură ce îmbătrânim, rata de reînnoire și regenerare a papilelor gustative încetinește, iar numărul total al acestora se reduce, acest lucru poate influența, de asemenea, reacția noastră la anumite alimente și să facă ca gusturile să pară mai puternice, mai interesante și mai plăcute,” a mai menționat Karen.

Cert este că trebuie să încercăm mai multe feluri de produse alimentare în diferite perioade ale vieții. S-ar putea să fim surprinși atunci când vom observa că midiile sau măslinele care nu ne-au plăcut toată viața să devină la un moment dat preferatele noastre.

Sursa/foto: dailymail.co.uk

Distribuie articolul: