Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a publicat astăzi o declarație, cu referire la Proiectul de Lege care prevede transmiterea, cu titlu gratuit, a unei clădiri a Biblioteca Naţională a Republicii Moldova / National Library of Moldova (BNRM).

„Acest subiect are două componente:  1. Patrimoniul Bibliotecii Naționale (BNRM)(și aici mă refer la întreg fondul de carte, la colecțiile și arhivele păstrate de BNRM) și 2. Clădirea fostului Seminar Teologic (acum Blocul 2 al BNRM), monument istoric de importanță națională.”, a spus ministrul.

Ministerul Culturii este autoritatea publică centrală  responsabilă pentru protecția patrimoniului  cultural scris și imprimat al Republicii Moldova. De aceea, nici una din colecțiile de carte din Biblioteca Națională nu va fi relocată, atâta timp cât noile condiții nu vor fi mai bune decât cele existente. Ambele clădiri ale BNRM (blocul central și blocul 2) deja de mult timp nu mai corespund cerințelor și necesităților BNRM. Spațiile actuale de depozitare sunt supraîncărcate.

Soluția acestei probleme ar fi un depozitar nou și modern, utilat conform standardelor internaționale de păstrare a patrimoniului de carte. În condițiile financiare actuale, aceasta ar fi posibil doar cu suportul partenerilor externi. Ministerul Culturii depune tot efortul pentru a identifica resursele financiare necesare. Speculațiile legate de carte mutată prin subsoluri, sau alte locuri necorespunzătoare, nu au niciun temei. În legătură cu asta, repet,  nicio filă din colecțiile Bibliotecii Naționale nu va fi relocată, decât în condiții sigure și mai bune, comparativ cu cele actuale.

Ce ține de problema a doua, care este însăși clădirea fostului Seminar Teologic, acum Blocul 2 al Bibliotecii Naționale, monument istoric de importanță națională. Acest edificiu necesită consolidare structurală și restaurare, la fel ca și alte monumente istorice, situate în imediata vecinătate și în toată țara. În lipsa unor  resurse financiare considerabile, de care bugetul țării nu dispune, multe dintre aceste clădiri  sunt în degradare continuă. Unele deja au dispărut, pe parcursul anilor, fără posibilitatea  de a mai fi reconstituite. De aceea, opțiunea Ministerului Culturii sunt parteneriatele, care pot asigura și garanta reabilitarea si restaurarea integrală a monumentelor, respectând toate condițiile și normativele prevăzute de legislație. Acestea sunt abordările Ministerului Culturii în soluționarea provocărilor cu care se confruntă.

Aceasta a fost declarația ministrului, pe care Sergiu Prodan a făcut-o publica pe pagina oficială a Ministerului Culturii Republicii Moldova.