Ieri, 7 iunie a fost o zi tristă în lumea muzicii autohtone și a moldovenilor în general. Am aflat cu mare tristețe despre trecerea în neființă a marelui muzician Iurie Sadovnic. Artistul și-a curmat viața, folosind o armă pe care o deținea legal. La aflarea veștii, mai mulți colegi de breaslă și persoane publice din Republica Moldova și România, printre care Eugen Doga, Nicolae Botgros, Sofia Vicoveanca, Maia Sandu, și-au exprimat regretul și condoleanțele în mediul online.

Printre multitudinea de mesaje transmise în mediul online, s-a regăsit și mesajul venit din partea lui Eugen Doga, cei doi fiind nu doar colegi pe scenă ci și prieteni: „Cred că climatul psihologic l-a impus să-și sfârşească zilele. Recent, am vrut să-i propun o melodie să cânte, dar nu ştiu ce boală avea, se simţea prost, nu ne-a spus niciodată exact ce are”, a declarat maestrul Doga pentru știri.md.

Interpreta Veta Ghimpu Munteanu: „«Mândro, cui mă lași pe mine?»… Ce dureros îmi sună în urechi acest cântec auzit acum 43 de ani pe culuarele căminului Institutului de Arte unde venise Iurie Sadovnic la colegi. Era deja angajat în renumitul ansamblu de estradă a Mariei Codreanu, iar noi îl admiram pentru talentul și cântecele lui, pentru originalitatea, cumsecădenia, bunătatea și blajinătatea lui. Dragul nostru, Iurie, de ce?- doar tu știai … că, «crinii mor în buchet cu flori străine»?! Ne vom ruga pentru suflețelul tău zbuciumat, fie-ți somnul liniștit”

Și președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a venit cu un mesaj în mediul online:

„Am aflat cu tristețe despre moartea tragică a maestrului Iurie Sadovnic. O voce și o imagine inconfundabile, cu care am crescut și noi, și părinții noștri. Un interpret care a reușit să ne vorbească de Patrie și satul natal, de Codrii Orheiului și de Nistrul pe al cărui mal a copilărit, de mamă și dor. Un artist care a transformat în melodii de neuitat cele mai frumoase versuri ale poeților noștri. Muzica lui Iurie Sadovnic va rămâne mereu în inimile noastre și, sper, în inimile generațiilor care urmează. Condoleanțe familiei și celor care l-au iubit ca om și ca artist”

Interpretele de muzică populară din România, precum Sofia Vicoveanca și Mariana Ionescu Căpitănescu și-au exprimat condoleanțele în comentariile de sub postarea Maiei Sandu.

Sofia Vicoveanca: „Domnul să-i odihnească sufletul în Sf. Lui Lumină …Condoleanțe familiei…şi nouă tuturor!

Mariana Ionescu Căpitănescu: „Dumnezeu să-l odihnească. Atâtea valori ale culturii noastre au plecat dintre noi în această perioadă…, o mare pierdere.

Nicolae Botgros: „Dumnezeu să-l ierte…”

Ionel Istrati: „Dumnezeu să-l odihnească în liniște și pace. Trist”

Lupii și Calancea Band: „Adio, haiduc al neamului”

Iurie Sadovnic a fost distins cu titlurile de „Artist emerit”, „Artist al Poporului”, „Meritul Civic”, „Ordinul Republicii” şi a fost laureat al Premiului Naţional. „Andrii Popa”, „Mi-e dor de tine, mamă”, „În limba ta”, „Dragă Otee!” sunt printre cele mai cunoscute șlagăre ale artistului.

Sursa: Facebook

Citește și: Iurie Sadovnic a decedat! Artistul s-ar fi împuscat în cap cu arma proprie!

Distribuie articolul: