La 14 noiembrie este sărbătorită Ziua mondială de luptă împotriva diabetului zaharat. Din 2008 în Republica Moldova sunt la evidenţă 49 080 bolnavi cu diabet zaharat. Profilaxia sau prevenirea bolii este singura metodă, în măsură să oprească extinderea bolii şi să evite complicaţiile sale. Medicul de familie, Olga Belousova de la Clinica ”SANCOS” ne aduce câteva sfaturi şi recomandări pentru prevenirea diabetului zaharat. Diabetul zaharat este o boală metabolică caracterizată prin valori crescute ale glicemiei ca rezultat al defectului de secreţie sau acţiune al insulinei.
Prevenirea diabetului zaharat de tip I se poate prin următoarele:
1. prevenirea infecţiilor care pot afecta pancreasul, cum ar fi parotidita epidemică, mononucleoza infecţioasă, rubeola congenitală, virus coxsackie sau hepatitele virale
2. evitarea tratamentelor prelungite cu antiinflamatoare steroidiene (corticosteroizi)
3. evitarea stresului
4. evitarea consumului exagerat de glucide.

Prevenirea diabetului zaharat de tip II:
1. evitarea excesului alimentar,
2. evitarea excesului de dulciuri concentrate,
3. prevenirea obezităţii, sau scăderea în greutate dacă este cazul. Dacă sunteţi supraponderali, prevenirea diabetului depinde foarte mult de scăderea în greutate. Şi aţi putea să rămâneţi surprinşi de cât de mult. Într-un studiu, adulţi supraponderali, care au pierdut un procent modest din greutate între 5-10 la sută din greutatea iniţială şi-au redus riscul de apariţie a diabetului zaharat cu 58 la sută. Pentru a vă menţine în greutate, trebuie să vă concentraţi pe modificări permanente pe care le puteţi aduce în alimentaţia dumneavoastră. Implicarea altor membri ai familiei, este foarte importantă. Puteţi să vă moţivaţi amintindu-vă de beneficiile pierderii în greutate, cum ar fi o inimă mai sănătoasă, mai multe energie şi o mai bună stimă de sine.
4. evitarea stresului
5. evitarea sedentarismului: Creşterea activităţii fizice vă poate ajuta să pierdeţi din greutate.Fixaţi-vă ca obiectiv cel puţin 30 de minute de activitate fizică moderată pe zi. Plimbaţi-vă. Mergeţi pe jos, chiar într-un ritm mai alert. Plimbaţi-vă cu bicicleta. Înotaţi. S-au deschis piscinele! Uitaţi de lift şi urcaţi scările pe jos. Orice activitate fizică este benefică pentru organismul dumneavoastră.

Cauza diabetului zaharat nu este total cunoscută, de aceasta şi prevenirea bolii este dificilă. Totuşi, s-au descoperit factorii care ajută declanşarea sa. Aceştia sunt cunoscuţi sub denumirea de “factori de risc diabetogen”.

Cel mai important factor de risc diabetogen este ereditatea (moştenirea bolii de la părinţi). Nu se moşteneşte boala ca atare, ci predispoziţia la boală. Pentru ca să se transforme în boală, predispoziţia are nevoie de concursul altor factori de risc diabetogen ca supraalimentaţia, sedentarismul şi emoţiile puternice. Persoanele care au în familie diabetici, trebuie să abuzeze de dulciuri şi să se prezinte la control medical periodic.

Obezitatea sau îngrăşarea peste măsură este cunoscută ca jucând un rol important în apariţia diabetului zaharat. Ea grăbeşte declanşarea bolii la persoanele predispuse, agravează boala când există şi favorizează apariţia complicaţiilor diabetului zaharat.
Ateroscleroza. Alimentaţia neraţională, bogată în grăsimi de origine animală reprezintă un factor de risc. de fapt şi combaterea diabetului zaharat.

S-a demonstrat că aceasta favorizează apariţia diabetului chiar în faza sa de început.
Un semn cu o valoare excepţională în prevenirea diabetului zaharat la femei, este cunoaşterea greutăţii copiilor la naştere. S-a observat că femeile care dau naştere la copii cu greutatea peste 4.000 g (copii macrosomi) devin diabetice cu timpul. Naşterea unui copil cu greutatea peste 4.000 g arată că mama este predispusă la diabet (prediabetică). Menţinerea greutăţii normale, evitarea dulciurilor, a supărărilor mari şi a infecţiilor pancreatotrope, le pot feri de îmbolnăvire.

Infecţii pancreatotrope sunt acelea în cursul cărora are de suferit şi pancreasul: hepatita epidemică, parotidita epidemică, pneumonia, scarlatina, gripa şi unele viroze. Suferinţa pancreasului poate declanşa un diabet la o persoană predispusă ereditar sau poate duce la instalarea unui diabet câştigat.
Descoperirea la timp a unor boli de ficat (hepatite cronice, litiaze biliare) şi tratarea lor corectă este o măsură bună nu numai pentru îngrijirea ficatului bolnav, ci şi pentru preîntâmpinarea diabetului. În locul regimurilor bogate în dulciuri este recomandată o alimentaţie raţională, fără condimente (sare, piper, oţet, muştar etc.) şi bogată în proteine (carne, caş, urdă).
Atenţie la medicamentele cortizon şi nefrix. Luate fără control şi pe durată îndelungată, pot produce diabetul zaharat. În multe cazuri aceste medicamente scot la iveală un diabet ascuns, iar în alte cazuri produc o formă particulară de diabet.

Distribuie articolul: