Ziua Internaţională a Toleranţei, declarată în 1995 la iniţiativa UNESCO, este sărbătorită anual pe 16 noiembrie în întreaga lume. Axată pe acţiuni educative, ce-i vizează atât pe copii cât şi pe adulţi, această zi are menirea să reamintească omenirii că intoleranţa este generatoare de violenţă şi, totodată, îndeamnă comunităţile să trăiască în pace şi respect.

Cu ocazia acestei sărbători, Secretarul General Organizaţiei Naţiunilor Unite, Ban Ki-Moon, vine cu un mesaj de felicitare: “Într-o lume tot mai globalizată – în care societățile sunt tot mai diverse – toleranța este esențială pentru a trăi împreună”.

Toleranţa presupune respectul opiniei contrare şi este strâns legată de libertatea persoanei. Prin toleranţă se respectă deciziile altor oameni, grupuri, popoare, religii, alte moduri de gândire şi puncte de vedere, alte stiluri şi moduri de viaţă.

În timp ce sărbătorim Ziua Internațională a Toleranței, să ne aducem aminte că de mâine trebuie să ne îndeplinim obligația de a fi toleranți.

Distribuie articolul: