Ziua Internaţională Anticorupţie este marcată anual la 9 decembrie. Decizia a fost luată și declarată de Organizaţia Naţiunilor Unite. Această dată reprezintă un prilej pentru a ne aminti că trebuie să ne asumăm bătălia pentru prevenirea şi combaterea corupţiei.

Cu această ocazie, de Ziua Internațională a luptei cu corupția, Maia Sandu a venit cu un mesaj în acest sens. 

„De-a lungul timpului, corupția a adus daune majore Republicii Moldova și cetățenilor ei. Corupții mari au furat zeci de miliarde de lei din haznaua statului, adică de la oameni, bani ce ar fi trebuit să fie investiți în securitatea energetică a țării, în dezvoltarea localităților, în drumuri mai bune, în spitale și școli moderne, în sistemul de apărare. Corupția a slăbit și a discreditat instituțiile statului, iar la un moment dat a ajuns o amenințare semnificativă pentru continuarea parcursului democratic și pentru securitatea Republicii Moldova. Corupția sistemică, cu care se confruntă cetățeanul zi de zi, este la fel de dăunătoare și supărătoare. Aceasta reduce accesul la servicii medicale și educaționale de calitate, împiedică creșterea afacerilor și sufocă dezvoltarea economică a țării, reducând numărul locurilor de muncă și alungând oamenii din țară în căutarea oportunităților economice în altă parte. Corupția afectează în modul cel mai direct bunăstarea și viața oamenilor. Astăzi, de Ziua internaţională împotriva corupţiei, să ne reafirmăm cu toții angajamentul de a lupta cu acest flagel.

Reforma justiției și consolidarea independenței și capacității instituțiilor de combatere a corupției sunt elemente cheie în această luptă. Curățarea tuturor instituțiilor publice, la nivel central și local, de persoane corupte este o sarcină majoră a politicilor Guvernului și a organelor de drept.
Îmi exprim recunoștința față de oamenii onești care muncesc pentru combaterea corupției – anchetatori, procurori, inspectori de integritate, judecători, polițiști. Îmi exprim aprecierea față de munca jurnaliștilor de investigație și a organizațiilor societății civile din domeniu, care dezvăluie actele de corupție și contribuie la consolidarea sprijinului popular în lupta împotriva corupției. Îmi exprim respectul față de fiecare cetățean care nu admite să primească ori să dea mită. Trebuie să fim recunoscători și cetățenilor care semnalează actele de corupție, luptă pentru dreptate, nu cedează presiunilor și nu renunță să scoată corupția la suprafață, iar corupții – să fie deferiți justiției. Este foarte important sprijinul extern de care ne bucurăm în lupta noastră împotriva corupției. Doar împreună putem scoate țara din zonă gri a corupției.”

Distribuie articolul: