Pentru cei religioşi, săptămâna aceasta (Săptămâna Patimilor) e ultima dinainte de marea masă de Paşte. Pentru Anastasia Mironaş însă, săptămânile patimilor tot continuă de un timp încoace.

Este primul an din cei 81, pe care îi are bătrână din Chişinău, în care nu întâmpină sărbătoare de Înviere a Domnului în casă. Din toată agoniseala de o viaţă a rămas cu o legătură de haine şi cu un teanc de acte şi hotărâri judecătoreşti care au lăsat-o pe drumuri.

14 ani de necaz

Calvarul bătrânei a început din anul 1997, când îi primise în gazdă pe copiii Eulitei Sănduţă, pe atunci locuitoare a satului Curchi, Orhei. În toamna acelui an, Vasile Stăvilă, soţul ei, de care a avut grijă 35 de ani, fiindcă era surdomut, s-a îmbolnăvit.

Femeia a hotărât să meargă la notar, să semneze testamentul prin care se certifica că moşul îi lasă apartamentul ei. Soţii Sănduţă s-au oferit să o ducă la notar. Acolo, însă, semnase actul de vânzare-cumpărare. ,,Nu ştiam ce semnez, pentru că nu ştiu a citi. Nu mi s-a citit acel document. M-au amăgit, s-au folosit de durerea mea…”

De atunci, din 1997, este pe drumuri de la o instanţă de judecată la alta. Anul trecut însă, în iulie, a fost dat verdictul şi bătrâna a fost evacuată din propriul apartament pe motiv că l-ar fi vândut.

Eulita Sănduţă susţine mătuşa i-ar fi vândut apartamentul. „Ea este o mincinoasă. I-am dat pe apartament 4500 USD. A luat banii, iar acum zice că nu a văzut nimic. Să-i fie ruşine! M-am săturat că mă poartă prin judecăţi atâţia ani. Acum justiţia a făcut dreptate”, comentează fosta chiriaşă.

Tot în anul trecut, dosarul Anastasiei Mironaş a fost acceptat la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului.

Femeia evacuată, locuinţa vândută

În mijlocul verii a rămas în mijlocul drumului. „De ziua Sfânţilor Apostoli Petru şi Pavel, am gătit şi eu o bucată de carne, dar m-au dat afară ca pe un câine. Nu am reuşit să îmi mai iau ceva. Mi-a rămas toată munca mea de o viaţă acolo”, se plânge femeia.

După ce a fost evacuată, bătrâna afirmă că i-au schimbat şi uşa, iar ea disperată a dormit câteva săptămâni chiar lângă uşă, aşezată pe un ţol. La aproape o lună după aceasta, apartamentul a fost vândut familiei Colbea Cristina Tudor şi Colbea Oleg Feodor, domiciliaţi în satul Făgureni, raionul Străşeni.

Conform informaţiilor Agenţiei Relaţii Funciare şi Cadastru, familia Sănduţă a deţine patru imobile active. Tot a familiei Sănduţă au fost încă trei imobile, care au fost ulterior vândute.

Spitalul şi biserica, în rol de asistenţă socială

De când a fost dată afară din casă, bătrâna doarme pe unde nimereşte. „Mă ajută cu mâncare la biserică, femeile îmi ştiu durerea şi îi dau ce pot.” Acum spune că nu mai are încredere în nimeni — doar în bunul Dumnezeu îşi pune toată speranţa şi crede că numai el va face dreptate.

La începutul lunii martie bătrâna a fost internată în spital. După externare a plecat la Ecaterina Danieva, o veche colegă de lucru. Ecaterina zice că a muncit mulţi ani cot la cot alături de Anastasia şi acum, când are mai mult nevoie de cineva, nu poate să-i întoarcă spatele. „Ea nu are copii şi nu are cui îşi plânge necazul. Dacă nu am ajuta-o cei care o cunosc, atunci cine ar putea face acest lucru?”

În noaptea Învierii, bătrâna Anastasia va fi în biserică, confundată în mulţimea de oameni cu alte bătrâne care vor veni să sfinţească mâncarea de Paşte. Numai că, spre deosebire de ceilalţi, bătând mătănii şi rugându-se pentru dreptate.

Distribuie articolul: