Duminica trecută orașul Fălești s-a îmbogățit cu un „perete istoric”, care povestește în imagini cum a fost văzută localitatea de către generațiile precedente. Acum fiecare locuitor al orașului se poate „teleporta” în trecut.

Pe 21 octombrie în orășelul din nordul țării a avut loc deschiderea proiectului „File din istoria orașului Fălești”. Acest proiect prezintă aspectul istoric și cultural al orașului și a fost realizat din îndemnul propriu al Grupului de Inițiativă fiind susținută de administrația locală și nu doar.

Susținerea mai multor instituții și sponsorizarea câtorva agenți economici a contribuit semnificativ la realizarea acestui proiect inedit și a demonstrat că atunci când mai multe forțe se unesc, se nasc lucruri cu adevărat valoroase.

Directorul Școlii de Arte Plastice „Gheorghe Vrabie”, Damian Furdui, a dezvăluit pentru EA.md că pe gardul care era cândva acoperit de afișe rufoase au fost instalate 14 bannere, la realizarea cărora au fost folosite zeci de poze colectate din arhiva muzeului raional, din colecțiile personale de fotografii a mai multor locuitori sau imagini descoperite și obținute prin intermediul internetului etc.

Proiectul a trezit interesul oamenilor, aceștia încercând să recunoască imaginea unui edificiu sau a unei căsuțe care poate nu mai există. Au fost multe persoane care s-au regăsit în pozele vechi, imagini care i-au cuprins de nostalgie, trezind amintiri frumoase urmate de chipuri senine și zâmbete pe buze.

Arhiva imaginilor acestui proiect începe cu prima jumătate a sec. XX și continuă treptat până în prezent, de la poze realizate în alb-negru și până la fotografii color, unde au fost proiectate cele mai interesante aspecte ale orașului.

Deși a fost deja prezentat, proiectul își are continuitate, deoarece după deschiderea lui mai multe persoane au adus poze scoase din albumele foto de familie pentru a restabili istoria orașului în care locuiesc, iar generațiile tinere să-și poată cunoaște originea.

Ce ziceți, v-ați dori un astfel de perete istoric, care să se completeze mereu și să păstreze amintiri și emoții a generații întregi?

Sursa foto: Arhiva Personală