Cuvântul „manichiură”, din latină, semnifică „mână” (manus) și „îngriire” (cure). În sens mai larg, manichiura reprezintă procedura complexă de îngrijire a întregii mâini, nu doar a unghiilor.

Totuși elementul de bază al manichiurei, ramâne a fi aplicarea lacului de unghii. De unde provine acesta, dar și procedurile de îngrijire a mâinilor, vom descoperi în continuare.

Prima mențiune a lacului de unghii datează din anii 5000 î.e.n. iar în Egiptul și China antică manichiura era o etapă indispensabilă îngrijirii corporale. În acele timpuri, femeile din India antică își înfrumusețau mâinile și degetele cu henna doar la nunți. Bărbații, însă, își acopereau cu henna doar unghiile și vârfurile degetelor mici. În India și acum miresele își împodobesc mâinile cu desene dintre cele mai complicate, iar proaspăta soție nu are voie să facă nimic prin casă până vopseaua nu se va șterge de pe mâini.

Foto: 4.bp.blogspot.com

Foto: 4.bp.blogspot.com

De maniuciură erau preocupate nu doar femeile din India, dar și din Babilon. Pe teritoriul acestui stat antic a fost descoperit primul set pentru manicihiruă din istorie. Ustensilele acestuia erau făcute în totaliate din aur. Acesta aparținea unui bărbat, a cărui profesie nu avea nicio tangență cu manichiura sau procedurile de înfrumusețare. Acesta era un luptător, iar setul de manichiură nu a fot găsit întâmplător în preajma lui. În Babilonul antic, luptătorii își vopseau buzele și unghiile în roșu sau negru. Aceasta simboliza sângele inamicului.

Chinezii au evoluat și mai mult – până la invenția unei substanțe asemănătoare lacului de unghii așa cum îl știm azi. Aceștia au făcut un amestec din gelatină, ceară, albuș de ou și colorant natural. Foarte mulți chinezi purtau unghiile lungi, deoarece credeau că acestea îi ajută să contacteze mai ușor cu zeii, dar mai reprezentau și un semn de înțelepciune.

Foto: thaismile.jp

Foto: thaismile.jp

În Egiptul antic, în preajma faraonilor, erau și oameni ce se îngrijeau exclusiv de manichiură. Aceștia își îndeplineau foarte bine funcția, încât multe mumii au avut urme de henna pe mâini și vopsea pe unghii. Se cunosc fapte istorice care relatează despre pasiunea egiptenilor de a-și vopsi unghiile în culori de auriu sau argintiu. Cea care a înnobilat culoarea roșie pe unghii este Nefertiti, fiind peferata ei.

Foto: czech-glass-nail-files.com

Foto: czech-glass-nail-files.com

Nici Grecia antică nu a trecut cu vederea aspectul mâinilor. Procedura de manichiură la greci consta în scurtarea unghiilor și vopsirea acestora, însă nu acopereau lunula (semiluna de la baza unghiei) deoarece aceasta semnifica luna, iar Luna era o zeitate.

În Europa unghiile se șlefuiau cu solzi de pește. Această metodă oferea plăcii ughiei un sidef special. În Evul Mediu, manichiura europenilor se limita la scurtarea unghiilor și șlefuirea lor, mai mult din considerente de igienă decât estetice.

Foto: st2-fashiony.ru

Foto: st2-fashiony.ru

Treptat au intrat în tendinețe unghiile de culoare roz. Aceasta se obținea cu ajutorul uleiului colorat de trandafir. Se apica câte o picătură pe unghie, apoi se șlefuia unghia.

Spre începutul sec XIX unghiile au început a fi pilite pentru a li se oferi o formă de migdală. Ustensilele pentru îngrijirea unghiilor au devenit și un accesoriu decorativ. Aceste se prindeau de brâul hainei, astfel încât doamna putea în orice moment să își corecteze manichiura.

Foto: st2-fashiony.ru

Foto: st2-fashiony.ru

Devine populară și manichiura franceză, însă aceasta era diferită și ca procedură de aplicare, și ca aspect. Se aplica sucul de lămâie pe marginea ughiei, astfel aceasta se înălbea puțin.

În anii 1900 cuticula a început a fi îndepărtată pentru a oferi unghiei un aspect îngrijit. Primele lacuri erau asemănătoare unei paste ce se aplica pe unghie, apoi șlefuită. Treptat mănușile alunecă de pe mâinile femeilor pentru a scoate la vedere lacurile de culori aprinse, care erau aplicate, în mare măsură, pentru a masca murdăria de sub unghii. Acesta nu era deloc rezistent, de aceea trebuia înnoit în fiecare zi.

1927 – Max Factor scoate spre vânzare sticluțe cu lac de unghii de culoare roz. Rezistența acestora era de doar 2 zile.

1931 – primul set personal de manichiură, acesta costa 14 cenți.

1933 – Revlon elaborează formula de lac incolor. Acesta este suflat de pe rafturi datorită proprietăților de uscare rapidă și rezistență la apă.  Compania Revlon mai elaborează și o gamă largă de lacuri colorate. Apropo, meritul pentru regula de asortare a lacului cu culoarea rujului le revine tot lor.

În 1937 pe unghii apar primele aplicații lipite cu clei. Fiecare femeie tinde spre pefecțiune, și din dorina de a avea manichiura perfectă,  s-au elaborat unghiile false.

În vogă intră manichiura semilună! Nu, nu e o inovație a anului 2014, ci vine tocmai din secolul trecut!

Foto: st2-fashiony.ru

Foto: st2-fashiony.ru

SURSA

Ar putea să te intereseze și: „Tendințe pentru 2015. Ce se poartă pe unghii în acest an?

Distribuie articolul: