România este una din destinaţiile mele preferate aşa că nu pierd nicio ocazie să merg în locuri noi sau să le revăd pe cele dragi. Vineri la 8 seara ne-am făcut un bagaj sumar și ne-am pornit la drum spre Sinaia. Planul era simplu: ajungem noaptea, ne cazăm, sâmbăta pe la 10, cu forțe noi mergem să vizităm cât mai mult posibil din apropierea stațiunii Sinaia. Zis și făcut!

Într-adevăr, sâmbătă pe la 10:00 dimineața ne plimbam prin Castelul Peleș și Pelișor. A treia oară eram acolo, dar nu puteam să nu mai trecem măcar un pic, un loc prea frumos ca să fie ratat, plus că eram cazați în imediata apropiere. Vedeți mai jos câteva fotografii care le-am făcut la Peleș.

Bran

Supărător este că nu poți achita taxa de intrare cu cardul, or pentru un obiectiv atât de solicitat, trebuia să fie un terminal. Castelul Peleş, reşedinţa de vară a primului cuplu regal al României, regele Carol I (1866-1914) şi regina Elisabeta, a fost construit între 1873 și 1914, este unul dintre cele mai frumoase castele din spațiul românesc.

bran

DraculaUrmătorul obiectiv, conform planurilor mele de acasă, era să merg la Casa Memorială George Enescu, dar am renunțat în favoarea Cetății Râșnov și Castelului Bran.

Din Sinaia am luat direcția spre Brașov, iar la un moment dat drumul te redirecționează spre Pitești. În cel mult o oră eram deja în parcare la poalele Cetății. Până sus poți merge cu tractorul, costul e 4 RON pentru un drum dus-întors. Noi așa am și făcut, fiind limitați în timp, am ales această opțiune.

Pe colina cetății s-au descoperit fortificații încă din perioada dacică, se presupune că în perioada medievală, în perioada șederii cavalerilor teutoni în Țara Bârsei, pe acest loc a fost o cetate de lemn. Cetatea actuală datează din 1335, e amintită în cronici ca fiind refugiu și loc de apărare împotriva tatarilor, iar mai apoi împotriva otomanilor. Cetatea a fost loc de refugiu pentru râșnoveni, s-au identificat 83 de locuințe, școala, hambare, capelă, desigur fortificații de apărare specifice unei cetăți.

bran

Cetatea a suferit mult în perioada medievală din cauza invaziilor. În sec.XIX, când politica din regiunea s-a schimbat a început să fie lăsată în paragină, mai apoi cutremurile a distrus o parte din pereți, din 2008 au început lucrări de restaurare. La doar 1,5 km. de cetate se află Peștera din Valea Cetății Râșnov. La fel, parcarea este în apropiere de traseu, iar 250 de metri până la gura peșterii se fac pe jos. 

bran

Intrarea în peșteră e supravegheată de ghid, posibilă din jumate în jumate de oră. Așa am ajuns în premieră să văd cu ochii mei cum este interiorul peșterii dar și stalactite și stalagmite.

pestera

Excursia a durat cam 20 de minute. Totul este amenajat și nu presupune efort fizic. Pentru copii este îndeosebi interesant.Se făcuse târziu, așa că ne-am grăbit mai departe spre Castelul Bran, aici am avut un noroc, ca niciodată în cazuri asemănătoare, am ajuns cu 10 minute mai devreme de a închide casa de bilete. Așa că, țineți minte, programul afișat pentru anumite obiective turistice nu coincide cu casieria, este de înțeles, nu poți vine bilete până în ultimul moment. 

pestera

pesteraȘi castelul Bran are un farmec extraordinar, nu în zădar apare în mai toate topurile internaționale. Deși Branul se asociază în mintea străinilor cu Dracula, doar două camere sunt amenajate cu această tematică, în rest toate camerele arată momentele cotidiene ale Casei Regale. Castelul Bran are o istorie medievală, de cetate cosntruită pentru a întări granița transilvano-munteană, interiorul actual puțin amintește de acele vremuri, mai mult însă de faptul că a fost Reședință Regală. Pe 1 Decembrie 1920, autoritățile Brașovului a donat castelul noilor suverani, Regelui Ferdinand și Regina Maria.

bran

Este un adevărat castel din povești, cu uși secrete, scări ascunse. Ne-a plăcut mult, am stat până la închidere și ne-am plimbat prin diverse odăi, simple, amenajate mai mult țărănește decât regește. Deși în lume, castelul este cunoscut ca fiind castelul lui Dracula, doar câteva picturi și obiecte folosite la filmări amintește de acest lucru.În schimb, să nu fiți prea dezamăgiți, în Bran, în apropiere de fosta reședință regală este amenajat un așa zis Castel al Groazei. Recomand acest traseu, fiind sigură că veţi rămâne cu amintiri frumoase. 

Viorica Ataman

Travelblog.md

Distribuie articolul: