Portul popular a căpătat în ultima perioadă o însemnătate aparte. Tot mai multe femei obișnuiesc să poarte ia tradițională și să o promoveze cu diverse ocazii. Un exemplu este și Silvia Antohi - locuitoare a orașului Fălești, acolo unde activează ca profesoară de Educație tehnologică în cadrul Liceului Teoretic „Mihai Eminescu”. De mai bine de 41 de ani, predă elevelor sale taina broderiei, pe care, la rândul său, a deprins-o din familie, iar dragostea pentru ii o are încă din copilărie. Am încercat să aflăm care sunt secretele acestei meserii și cum se poate transforma o bucată de stofă într-o adevărată capodoperă. Toate le aflați mai jos.

Doamna Antohi, activați în domeniul învățământului de ani buni. Spuneți-ne, însă de unde și de când a apărut pasiunea dvs. pentru broderie?

Dragostea pentru broderie o am încă din copilărie, fiindcă au brodat și mama și bunica mea. Astfel, a apărut și pasiunea pentru ii. Păstrez o ie pe care am brodat-o încă în clasa a șaptea și una de când eram studentă. Ulterior, am participat și la concursul „Gala Costumului Național”, care a avut loc în Chișinău, iar ia pe care am confecționat-o eu a fost aleasă drept cea mai bună. În ultima perioadă, ia a devenit pentru mine o slăbiciune, e în sângele meu. Mereu apar noi modele pe care aș vrea să le brodez. Tot sufletul meu e umplut cu această frumoasă poveste.

unnamed (1)

Astăzi, cei care fac parte din tânăra generație au alte valori, iar deseori uită de tradițiile ce le-au fost lăsate din strămoși. Cum reușiți să le inspirați elevelor dvs. admirația pentru portul popular?

Este o plăcere pentru mine să le predau fetelor această îndeletnicire. Mai ales că, în programul de învățământ există confecționarea unui obiect tradițional. E atât de frumos să creăm împreună aceste minunății și pot spune că ne reușește întotdeauna.

unnamed (9)

Confecționarea unei ii presupune și cunoștințe în domeniu. De unde preluați motivele care pot fi regăsite în aceste opere de artă?

Primele modele de ii le-am preluat de la muzeul local, acolo unde sunt niște ii absolut deosebite. Mai am și câteva cărți românești, dar, de obicei, utilizez diverse surse. Am procurat și niște ii vechi de la o profesoară din raion. Mă inspir de oriunde. Important este ca să existe dorință și multă dăruire pentru această ramură.

Dar cum obișnuiți să promovați ia și altor femei din țara noastră?

Eu sunt meșter popular. Sunt prezentă la toate expozițiile tematice. De cele mai multe ori, anume aceasta reprezintă și ocazia principală atunci când vine vorba despre promovarea iilor. Întotdeauna, încerc să merg la expoziții cu lucrări deosebite. Tot ceea ce îmi doresc este ca femeile să înțeleagă că aceste obiecte chiar sunt un izvor nesecat de bucurie și inspirație.

unnamed (11)

Ce recomandări aveți pentru cele care vor să coase propriile ii? Există careva secrete la acest capitol?

Niciodată nu am făcut din pasiunea mea o taină. Ba mai mult, spun totul, pentru ca pe viitor, femeile să poată transmite mai departe această îndeletnicire. În curând vom organiza un curs în care participantele vor coase propriile ii și sper ca până în anul următor, fiecare să aibă o ie creată chiar de ea. Ceea ce pot zice e că nu este deloc simplu să confecționezi o ie. Ea trebuie neapărat să corespundă tradițiilor și să fie realizată cum multă răbdare.

Aveți și o colecție personală de ii?

La moment, am o singură ie. Nu are niciun sens și nicio relevanță să stea la mine acasă. Multe dintre ele le-am dăruit persoanelor apropiate, iar altele le-am vândut. De ce să le păstrez dacă le pot oferi altor femei care să le poarte cu mândrie și să se bucure de ele?!

În ultima perioadă iile au fost reinventate. Credeți, totuși că ia tradițională va rămâne actuală și peste ani?

Cu siguranță! Chiar și asa, eu nu sunt împotriva iilor moderne. Le apreciez, pentru că sunt la fel de frumoase și, în plus, sunt mult mai practice. Diferă stofa și modul de confecționare, iar o femeie contemporană va alege mereu să poarte și o ie contemporană.

Ai o IE cu istorie? Preselecția pentru concursul MăiestrIA continuă!

Silvia Antohi este una dintre participantele concursului „MăiestrIA”, inițiat de Asociația Klumea și Art salon molDeco. În luna aprilie, lucrările participante în acest proiect vor putea fi admirate într-o expoziție de IE tradițională românească, creată în Republica Moldova.

Foto: Arhivă personală