Psihologul John Gottman este un guru în ceea ce privește relațiile dintre doi oameni. El cu ușurință poate să prezică dacă doi oameni au un viitor frumos împreună sau nu. Pentru asta e nevoie să-i urmărească pentru puțin timp cum se comportă între ei, cum vorbesc și se ascultă. După un experiment inedit, Gottman a descpperit rețeta fericirii într-un cuplu.

Sună incredibil, dar Gottman are în spate peste 40 de ani de cercetări la această temă.

„Cuplurile fericite văd în primul rând frumosul și calitățile pozitive în parteneri. Ei nu se sfiesc să spună mulțumesc, să se îmbrățișeze și să se bucure că destinul i-a unit”, declară Gottman.

„Îndrăgostiții care au un viitor, pun bazele relației prin respect și recunoștință. La rândul lor, cuplurile nefericite, încearcă mereu să găsească motive pentru care ar putea să se critice unul pe celălalt. Ei observă și reproșează orice mărunțiș care ar putea fi trecut cu vederea”

Gottman, împreună cu soția sa Jollie, care la fel este psiholog sunt unii dintre cei mai celebri specialiști care tratează relațiile de cuplu.

De-a lungul câtorva decenii, ei au oferit mii de consultații pentru soți și soții și au realizat la fel de multe experimente, pentru a descoperi secretul fericirii într-un cuplu.

Unul dintre cele mai interesant experimente s-a numit „Laboratorul dragostei”, în care au participat tineri căsătoriți. Cuplurile erau invitați la laborator, conectați la electrozi  și rugați să povestească cum s-au întâlnit și cum a luat naștere dragostea lor. Cercerătorii au observat cum tinerii comunică între ei, în timp ce electrozii le măsura fluxul de sânge, ritmul cardiac și alte efecte fiziologice ale participanților.

Ulterior, tinerii căsătoriți au plecat acasă și au fost contactați abia peste șase ani. Psihologul s-a interesat dacă participații la experiment mai sunt împreună. Potrivit rezultatelor colectate, Gottman a separat cuplurile în două categorii: fericite și nefericite.

Cei din prima categorie au reușit, după șase ani să păstreze relațiile fericite, iar cei dintr-a doua categorie s-au despărțit, iar unii, deși nu au divorțat, suferă împreună și luptă pentru relațiile lor.

Astfel că, psihologul a constatat că cei care sunt nefericiți, atunci când povesteau despre relația lor aveau o reacție activă în organis: inima avea bătăi mai active, tinerii transpirau, iar fluxul de sânge era mai rapid. Cu alte cuvinte, organismul lor manifesta o frică, de parcă ar vorbi despre un dușman.  Gottman a mai observat că organismul celor are reacționau mai frecvent, s-au despărțit mai devreme.

La rândul lor, cuplurile care au rămas fericite peste ani, în timpul experimentului erau foarte calmi și demonstrau un nivel scăzut de presiune. Ei simțeau liniște și pace când vorbeau despre relația lor, ceea ce demonstra câtă încredere, respect și recunoștință au între ei.  Chiar și în timpul certurilor, ei vorbeau calm și argumentau fiecare neînțelegere, fără  a arunga replici  jignitoare.

Distribuie articolul: