„De obicei, la ora 20:30 îmi avertizez cele două fiice adolescente, că e timpul să meargă la culcare, iar la 21:00 deja le spun: „E timpul să mergeți în camera voastră.” Spun asta aproape în fiecare seară. Și de fiecare dată ele protestează: „De ce să mergem la culcare atât de devreme? Nu mai suntem mici!” „Nu trebuie să dormiți, puteți face ceva în camera voastră, însă trebuie să plecați. Nu ne-am văzut cu mama toată ziua, ne este dor unul de celălalt, acesta e timpul nostru, vrem să vorbim”, scrie Mike Berry, care e căsătorit de 16 ani și are 8 copii cu soția sa, toți adoptați. Ei locuiesc în suburbiile Indianapolisului, statul Indiana.

Este o regulă care există în familia noastră de foarte mult timp. Suntem părinți de 15 ani şi niciodată nu a fost astfel încât copiii să ne ia tot timpul. Desigur ne ocupăm de ei, dar nu 24/24. Îi iubim foarte mult, ei joacă un rol important în viaţa noastră, însă există „Noi”. Relația noastră, căreia trebuie să-i acordăm atenție pentru ca ea să rămână puternică, apropiată şi sănătoasă.

O căsătorie sănătoasă este piatra de temelie a familiei

Piatra de temelie a familiei voastre – nu sunt copiii. Ei fac parte din fundație, însă nu ţin construcția. Cea mai importantă parte eşti tu şi partenerul tău (soţul, soţia). Iar copiii vă privesc, iau exemplu de la voi și verificându-şi experiența cu a voastră – îşi aleg direcția.

Înainte de copii, eram doar „noi” – cuplul nostru.

La început nu erau copiii. La început eram „noi”. Apoi am creat această poveste de familie. Şi doar după aceasta au apărut copiii. Desigur, suntem extrem de bucuroși şi recunoscători pentru că ne oferă atâta lumină şi bucurie. Legătura noastră este binecuvântată. Şi pentru această binecuvântare, trebuie să o păstrăm cu toate forțele.

Atunci când copiii vor crește, vom rămâne doar noi doi.

Copiii vor zbura din cuib. Nu știu cum voi, însă eu nu intenționez să-mi îngrijesc copii de 30 ani şi să le ofer încă o cameră – să trăiască singuri. Deci, atunci când vor avea familiile şi copiii lor, aş vrea ca relația mea cu soția să rămână la fel de puternică şi apropiată. Pentru a ne asigura o astfel de relație în viitor, trebuie să muncim acum asupra ei. Prioritatea noastră ar trebuie să fie relația, nu copiii.

Trebuie să le arătăm copiilor un exemplu bun.

Copiii învață de la noi cum să construiască și să mențină relații. De multe ori spun: „Adulții au nevoie de educație, nu copiii.” Nu știu cum voi, însă eu vreau să-mi cresc copiii cu o atitudine sănătoasă față de întâlniri şi iubire în familie. De aceea, relația sănătoasă cu soția este o prioritate pentru mine. Copiii învață  privindu-ne. Prin urmare, soția este prioritatea mea, iar copiii sunt pe locul doi.

La sfârșitul zilei toți suntem obosiți și tensionați. Și da, copiii au nevoie de tine, ei sunt foarte importanți. Ei se află pe al doilea loc important, după soția ta. Nu prietenii, colegii sau hobby-urile. Copiii și soția. Trebuie să ai grijă de copii, dar mai întâi de toate – ai grijă să menții relația bună în cuplul vostru, citează relatii.net.

Mike Berry este blogger, speaker, tată adoptiv. Împreună cu soția scrie pe blog-ul confessionsofanadoptiveparent.com, citit lunar de peste 100 mii de oameni din toată lumea. Mike a scris cărțile  The 7 Hills Every Parent Should Die On, and Your Ridiculously Amazing Year: 15 Ways To Make 2015 Your Family’s Best Year Ever!