Pilulele contraceptive nu sunt doar nişte pastile care nu te lasă să rămâi însărcinată. Ele conţin doze diferite de hormoni şi îţi pot afecta organismul dacă nu sunt recomandate de un medic sau dacă le iei “după ureche”. Iată de ce te îngraşi de la contraceptivele orale nepotrivite. Vezi cum funcţionează pilula anticoncepţională în corpul tău.

 

Puţine femei îşi controlează nivelul propriu de hormoni din organism înainte de a lua contraceptive orale. Dacă există undeva un dezechilibru hormonal, peste care ele iau concentraţii greşite de hormoni, apar problemele.

De exemplu, în cazul în care corpul tău produce oricum puţin mai mult estrogen în fiecare lună, o doză mare din acest hormon poate dezechilibra distribuirea grăsimii în corp, te face mai depresivă, dă migrene, insomnii, alergii, sâni dureroşi, libido scăzut şi altele. În plus, dezechilibrul acestor două substanţe poate duce şi la alte dezechilibre, ale altor hormoni care se află în strânsă legătură cu ei, cum ar fi cei produşi de tiroidă. În cazul în care corpul tău produce mai mult progesteron decât ar trebui, sânii te dor, te simţi mereu balonată, eşti mai somnoroasă, ai ameţeli, infecţii vaginale dese şi se dereglează şi producţia de estrogen şi testosteron, care dă exces de păr, chisturi ovariene şi grăsime pe burtă, printre altele.

Secretul pentru a nu avea probleme cu dereglările hormonale atunci când iei pilule contraceptive este să respecţi recomandările medicului şi recomandările de pe prospect. Fiecare tip de contraceptiv oral are o anumită concentraţie de estrogen, progesteron şi un anumit raport între cele două şi nu orice amestec este potrivit pentru tine.

Consultă întotdeauna medicul înainte de a lua contraceptive orale şi dacă tot ai dubii sau observi simptome din cele descrise mai sus, cere o analiză a hormonilor, pentru a alege ceva care ţi se potriveşte ţie şi corpului tău.

Sursa/foto: www.unica.ro

 

Distribuie articolul: