Scandalul, indiferența sau necomunicarea? De trei ani nu mai avem parte de Festivalul organizat în memoria lui Nicolae Sulac și nimeni nu poate spune clar care este cauza. Doina Sulac, fiica interpretului dă vina pe lipsa sponsorilor și pe faptul că nu este ea președinte. Ministerul Culturii declară că fiica regretatului maestru nu aplică pentru finațări la minister, iar cel care s-a ocupat de Festival la primele ediții, maestrul Nicolae Botgros, spune că nu mai are niciun drept de a folosi cumva numele Sulac, așa că nu-i rămâne decât să-l comemoreze cum știe mai bine. Vom avea sau nu festival, măcar la anul?

„Nu s-au găsit încă oameni de bună credință care să apeleze la mine și să-mi spună că ar vrea să mă ajute să organizez festivalul în memoria tatălui meu. O orchestră pentru acompaniament voi găși întotdeauna, dar mica problemă este că Festivalul este sub egida Guvernului RM, ei stabilesc regulile. Aș primi o susținere din partea lor, însă am depus deja câteva cereri prin care solicit să fiu numită președintele festivalului, așa cum este și Cristofor Aldea-Teodorovici în cazul Festivalului „Două Inimi Gemene”, la urma urmei, sunt fiica lui Sulac, iar tata mi-a încredințat această cruce. Președintele nu sunt eu, vicepreședintele nu sunt eu, cum pot să vin la festival doar pentru un cântec, când e vorba despre tatăl meu? Trebuie să clarific această situație, pentru că nu am primit niciun răspuns”, a spus Doina Sulac în cadrul unui interviu acordat în studioul UNIMEDIA.

Președintele juriului, la cele câteva ediții de Festival care s-au organizat, a fost Nicolae Botgros. Contactat telefonic, maestrul ne-a declarat: „De trei ani, de când nu mai e festivalul, se uită numele lui Sulac. Noi am făcut tot ce am putut pentru perpetuarea lui, „fie primit”, cum se spune la noi, pentru că noi nu am avut interese financiare și n-am câștigat niciun bănuț pe spatele cuiva, pe seama numelui Sulac. Să-i ajute Cel de Sus să organizeze o următoare ediție și, deși am fost președintele juriului de fiecare dată, nu cred că mă mai invită. Noi cu orchestra Lăutarii ne-am făcut datoria față de memoria interpretului, chiar și anul acesta de ziua lui Nicolae Sulac, la cimitir, de dimineață… și m-a mirat foarte mult cum a procedat ea, venind cu mese și televiziuni imediat ce am ieșit noi. Cu regret în suflet zic: I-a știrbit toată faima festivalului, se uită numele lui Sulac, se uită tot ce e legat de el, pentru că nu se face nimic”.

„Când organizam în comun acest festival, ne ocupam de detalii, înclusiv tatăl meu se implica foarte activ. La ultima ediție, în 2012, Doina ne-a spus tuturor că pe mai departe, tot ce ține de numele Sulac îi aparține și este responsabilitatea ei, așa că nici nu am mai insistat pe anumite chestii”, ne-a declarat Corneliu Botgros, dirijor al Orchestrei „Lăutarii”.

Ne-am adresat și la Ministerul Culturii pentru a afla care este situația la moment, vizavi de Festivalul Nicolae Sulac. „În toți anii cât s-a organizat Festivalul, acesta se făcea, birocratic vorbind, printr-o asociație culturală. Domnul Nicolae Botgros se ocupa de toate detaliile importante și coordona aspectele necesare cu Ministerul. Odată ce Doina a declarat că tot ce ține de numele Sulac îi aparține ei pe drept de moștenire, urma ca ea să preia comunicarea cu ministerul în vederea organizării. Alt aspect important este că Ministerul poate cofinanța, dar nu poate acoperi integral cheltuielile ce le presupune un asemenea festival.

Astfel că, există Hotărârea de Guvern nr. 39, prin care se alocă fonduri pentru acțiuni culturale organizate de Asociații obștești. Doina trebuie să vină la Minister cu un proiect de buget pentru festival, cu mai mulți prieteni ai festivalului, ca să nu zicem sponsori și prin intermediul unei astfel de asociații ar putea depune pentru finanțarea ediției de anul viitor. Avem 2 milioane de lei pentru asemenea acțiuni culturale pentru la anul, totul e să se aplice până în luna decembrie”, ne-a declarat Claudia Șerșun, consultant principal Ministerul Culturii.

Cert este că de trei ani, Festivalul „Nicolae Sulac” nu se mai ține, din cauza macestor neînțelegeri dintre organizatori și familia interpretului. În 2013, Palatul Național și Ministerul Culturii, care îi poartă numele, a organizat un concert în memoria artistului, cu laureații concursului din anii precedenți, dar și soliști care au cântat alături de Sulac.