Corpul uman este o structură miraculoasă. Organismul nostru are mici secrete care ne protejează, iar, explicaţiile se dovedesc a fi simple. Site-ul „Today I found out” a realizat o listă cu lucruri fascinante despre corpul uman. De ce este aproape imposibil să te gâdili singur?

Explicaţia ştiinţifică spune că nu o poţi face deoarece creierul face distincţia dintre lucrurile neaşteptate şi cele anticipate, îmbunătăţindu-şi timpul de răspuns. Deci, nu te poţi gâdila singur pentru că nu există nicio surpriză. Pe de altă parte, atunci când te gâdilă altcineva, există senzaţii neaşteptate la nivelul pielii şi acestea activează „gâdilitura”.

Aproape 85% din oameni respiră doar pe o singură nară

Oamenii respiră pe o singură nară pe rând. Aproximativ o dată la patru ore nara pe care respirăm se schimbă. Acest lucru variază de la persoană la persoană, depinde de poziţia corpului sau de congestia nazală. Studiile au demonstrat că este foarte important pentru creier pe ce nară respiri. Atunci când respiri pe nara stângă, emisfera dreaptă a creierului va fi mult mai activă, mai dominantă, şi invers. Acest lucru ne este de folos, odată ce emisfera dreaptă a creierului este responsabilă de creativitate, imaginaţie, iar cea stângă este mai logică. Aşadar, dacă ne forţăm să respirăm doar pe o anumită nară, poate avea efect asupra felului în care gândim într-un anumit moment.

Gustul nu se resimte doar în anumite zone ale limbii, contrar opiniei generale

Acest mit a luat naştere când un psiholog de la Harvard a tradus greşit o lucrare din germană. În realitate, orice papilă gustativă poate, mai mult sau mai puţin, să simtă unul dintre cele cinci gusturi cunoscute (dulce, sărat, acru, amar şi iute), prin diverse mecanisme. Însă unele gusturi se simt mai bine în anumite locuri, pe când pentru celelalte trebuie „să depună un pic de efort”.

Sursa: Adevarul.ro 

Viorica Radu 

 

Distribuie articolul: