Minusul în termometre coboară vertiginos, iar întrebările pacienților sunt legate de mai multe vitamine, alimentație mai sănătoasă și suplimentele alimentare. În cadrul proiectului „Oamenii întreabă, experții răspund”, inițiat de Farmacia Familiei în colaborare cu partenerii săi, medicul nutriționist Bitonic Moldova, Sergiu Munteanu, a răspuns întrebărilor date de pacienți online. Află de ce frigul scade pofta de mâncare și ce vitamine ar trebui să consumăm mai mult în această perioadă.

„Următoarele întrebări sunt de la Ursu Maria: Ce fructe și legume sunt benefice în perioada rece și ce ar trebui de mâncat mai des. Și de la Natik: Ce să faci dacă a dispărut pofta de mâncare odată cu venirea frigului?

Principala cauză este astenia

La 20 % din oameni, în perioada rece a anului, scade pofta de mâncare, inclusiv din cauza depresiei de toamnă. Mai ales perioada întunecată a zilei este mărită.

În raționul nostru zilnic trebuie să prevaleze produsele care conțin foarte multe fibre. Legumele din familia cruciferelor, cum este varza, broccoli, conopidă; Legumele din familia solonacee, cum sunt roșiile, vinetele, bostăneii. Atunci noi oferim foarte multe fibre vegetale și flora noastră bacteriană poate sintetiza anume vitaminele din grupul B, care ajută creierul să lupte cu această astenie.

Iată ce trebuie să consumăm

Doi. Oferim organismului produsele din cereale integrale: pâinea integrală, pastele integrale, tărâțea sub diferite forme.
Folosim dulciuri, însă ne străduim să fie dulciuri sănătoase: Ciocolata neagră cu concentrația de masă de cacao peste 70%, nu mai mult de 40 de gr pe zi ajută la eliberarea hormonilor plăcerii. Evitați cea mai mare greșeală: NU consumați patiseria de stradă.

În plus, dacă doriți să combateți această astenie de iarnă mai rapid, puteți apela și la suplimente care conțin Vitaminele din grupul B. Atrageți atenția ca suplimentul să conțină toate vitaminele din grupul B – acestea sunt vitaminele pentru sistemul nervos central, asigurând buna lui funcționare. Atrageți atenția ce consumați și fiți sănătoși”, ne-a spus nutriționistul Sergiu Munteanu.

Cu alte răspunsuri la întrebările pacienților oferite pe pagina Farmacia Familiei vom reveni în curând.

Foto: www.magicmaman.com

P