Brie, Camembert, Roquefort și alte peste 40 de tipuri de cașcaval sunt consumate zilnic de către francezi și chiar în cantități impresionante. V-ați gândit vreodată la cum reușesc francezii să mănânce atât de multă brânză bogată în grăsimi și să rămână perfect tonifiați? Dacă da, răspunsul îl aflați mai jos.

Nu mai este un secret că francezii consumă regulat diferite tipuri de mâncare grasă, însă nu prea au probleme cu greutatea, așa cum se întâmplă la poporul american sau german. Francezii consumă anual tone de pâine și cașcaval și mai beau, pe lângă asta, și foarte mult vin. Secretul alimentației lor se reduce la câteva reguli esențiale.

Deși rata obezității francezilor crește în ultimii ani, aceasta este mult mai scăzută decât în alte țări. Dacă în 2001, de obezitate sufereau 8% dintre francezi, în 2014, această rată a crescut până la 14%. Spre comparație, în Marea Britanie există 20% de obezi, în timp 35% dintre americani suferă și ei de obezitate.

Un nou studiu, publicat în  Journal of Agricultural and Food Chemistry, confirmă așa-zisul paradox franțuzesc! Se pare că secretul constă în cașcaval, pentru că unele tipuri de brânză nu fac decât să sporească metabolismul.

foto: sites.duke.edu

foto: sites.duke.edu

Necătând la tradiția francezilor, multe țări s-au declarat contra cașcavalului. „A consuma carne și cașcaval este echivalent cu a fuma”, scria anterior Women’s Health, pentru că o dietă bogată în grăsimi și proteine sporește riscul de apariție a cancerului. „Cașcavalul este un amestec diabolic de colesterol, sodiu și grăsime”, scriau cei de la One Green Planet.

Oamenii de știință de la Universitatea Copenhaga au găsit răspunsul la acest secret, analizând resturile alimentare a 15 francezi sănătoși, care au declarat că mănâncă foarte mult cașcaval și beau regulat foarte mult lapte și consumă unt. Se pare că oamenii care consumă mai multe lactate, au o altă configurație a bacteriilor intestinale, care sporesc producerea de fermenți. Aceștia, la rândul lor, neutralizează colesterolul și previn obezitatea.

Dacă celelalte culturi consumă cașcavalul cu alte feluri de mâncare, francezii consumă cașcaval gol, savurându-i gustul cu fructe și diferite soiuri de vin. Cantitatea de acizi și bacterii intestinale crește atunci când cașcavalul intră în reacție cu polifenolii care se conțin în vin. Și soiurile contează destul de mult, pentru că cele mai apreciate cașcavaluri pentru siluetă sunt Brie și Camembert.

foto: learningfromexperiences.com

foto: learningfromexperiences.com

Francezii apreciază și dietele echilibrate. Pe lângă asta, consumă foarte rar semifabricate. „Francezii știu cum să pregătească mâncarea,  aceasta e trăsătura noastră națională, care ne apără de obezitate. Suntem o țară puternică, cu tradiții provinciale. Nu ne temem să apreciem cu respect munca de la sat și apreciem mâncarea organică, produsă la ferme”, mărturisește un medic francez. Din spusele acestuia, obezitatea se răspândește în regiunile în care predomină emigranți.

„Noi, tinerii din Franța, pur și simplu copiem ceea ce vedem la talk-show-urile americane. Acum, văd la Paris oameni cu apă minerală carbogazoasă în mâini. Acum 10-20 de ani, nici nu ne puteam închipui acest lucru”, mai adaugă Bertrand Dubois.

Distribuie articolul: