Chiar dacă avorturile devin tot mai răspândite atât în Moldova, cât și în multe alte țări, (acestea fiind legalizate) medicul ginecolog, Emilia Stici vine cu vești pozitive la acest subiect: „Numărul de avorturi a scăzut eșențial!”

 Aș vrea să vorbesc pozitiv despre acest subiect, deoarece numărul de avorturi a scăzut esențial. Asta, pentru că tinerii nu au fobia de a utiliza metodele de contracepție. În prezent, majoritatea metodelor de contracepție sunt potrivite chiar și pentru cei cărora le este frică de pastilele anticonceționale.

Există o mare diversitate de preparate contraceptive, care ajută la evitarea unei sarcini nedorite. Și totuși, dacă s-a întâmplat, ne bucură faptul că tinerii ajung la medic, ci nu iau o decizia de a întrerupe sarcina prin niște metode auzite sau citite de pe internet.

După comunicarea cu tinerele care au apelat la ginecologul Emilia Stici,  un procent foarte mare au ales să păstreze sarcina, iar de aici, înțelegem cât de mult poate influența medicul, decizia unei însărcinate.

Noi nu avem dreptul să judecăm pe nimeni, decât să explicăm care sunt riscurile unui avort. O întrerupere de sarcină duce la niște devieri hormonale, indiferent prin ce metodă se întrerupe sarcina.

Majoritatea apelează la un termen micuț de sarcină (3, 4 săptămâni) – un termen care traumatizează mai puțin organismul. Medicii, însă ar trebui să știe să convingă pacientul să păstreze copilul.

Motivele

Cei care vor să avorteze, deseori motivează cu lipsa banilor sau a locului stabil de trai.

De exemplu, sunt cupluri care au un copilaș de doi trei ani, s-ar părea că ar fi minunat să păstreze sarcina, însă îi împiedică să o facă lipsa de bani sau faptul că nu au un colțișor al lor de trai.

Avortul printre minori

Potrivit specialistului, toți minorii care vor să întrerupă sarcina sunt consultați de un psiholog. Acest moment este foarte important, pentru ca ei să înțeleagă ce riscă de fapt.

Am avut un caz, în care doi minori au decis să păstreze sarcina după o consultație psihologică. În rezultat, sarcina a decurs bine și ei sunt fericiți.

Dacă e să alegem dintre o naștere prematură și avort, e bine să optăm pentru păstrarea sarcinii. Exident că se recomandă nașterea după minim 18 ani, însă dacă totuși se întâmplă asemenea cazuri, noi trebuie să fim alături de acești tineri. Ei au nevoie de suportul nostru, constează foarte mult să vorbești cu un medic, nu cu o prietenă sau o vecină. Este foarte important ca tinerii să primească susținerea medicilor și atunci, ei percep situația altfel.

Precizăm că în Republica Moldova legea permite unei femei să avorteze.

Citește și Mesajul psihologului Angela Nicolaou pentru femeile care au avortat: ,,Doar Dumnezeu a fost fără păcat”