Timp de trei ani de când și-a făcut apariția pe piața muzicală autohtonă, Elena Javelea a reușit să se afirme în ochii publicului, dar și a colegilor de breaslă ca o adevărată artistă. A cucerit prin simplitate, dar și prin  stilul său vestimentar elegant, motiv pentru care mulți au asociat-o cu Anișoara Puică. Ce a motivat-o pe tânăra interpretă să abordeze acest stil vestimentar, aflați în interviul de mai jos.

 

Elena, de curând ai obținut pe deplin dreptul de a cânta piesa “Seară Albastră” din repertoriul Anastasiei Lazariuc. Cât de important  este pentru tine acest lucru?

Este foarte important ca prin prisma mea să dau un imbold și altor tineri să asculte piese mai vechi. Eu mi-am pus scopul să preluez această piesă și să o readuc din nou la urechea ascultătorului, pentru că apreciez creația artiștilor din Generația de Aur și consider că e un lucru salutabil ca noi tinerii să le cântăm melodiile.

În repertoriul tău ai  piese în stil  popular, dar  și piese lirice de estradă. Nu-ți dorești un cântec într-un stil mai modern?

Desigur că-mi doresc. Chiar în prezent lucrez la o nouă piesă care va fi total diferită de celelalte din repertoriul meu. Este mult mai ritmată și se potrivește  vârstei mele.

Elena Javelea

Câte piese ai la activ?

Am cinci piese cu care pot ieși într-un concert, dar am și piese care sunt date uitării și își așteaptă rândul. Acum, pregătesc pentru luna decembrie o melodie de  Anul Nou.

De obicei cum îți alegi compozitorii?

Mai întâi ascult ce au mai scris. Vreau să spun că foarte bine m-am contopit cu textiera Radmila Popovici – Paraschiv. I-a fost deajuns o singură privire și o singură dată să mă asculte la telefon și atât.

Elena Javelea Radmila Popovici Oleg Baraliuc

Am lucrat și cu Oleg Baraliuc, care a colaborat cu Filip Kirkorov și Alla Pugaceova. Mă bucur că sunt în preajma unor astfel de personalități și mă bucur că fiecare clipă alături de el este ca o carte deschisă. Nu-mi place să lucrez cu amatorii.  

Numește câțiva artiști autohtoni cărora le apreciezi creația?

Spre fericirea mea am avut ocazia să particip la concerte în care am fost alături de toți artiștii de la noi. Îmi place Nelly Ciobanu, Anișoara Puică că are un stil al său aparte feminin și gingaș, îmi place Adrian Ursu pentru că este foarte talentat și are o voce bună, Valy Boghean. Pe toți îi urmăresc și învăț câte ceva din experiența lor.

Elena Javelea

Spuneai că ai fost în culisele scenei alături de toți artiștii autohtoni. Ce lucruri pozitive și negative ai observat în industria muzicală de la noi?

Pozitiv, am văzut că sunt într-adevăr există artiști care apreciază tinerele talente, dar sunt alții care ne privesc mai critic și mai sceptic spunând: “O, încă una”. Dar sunt alții care atât de frumos te încurajează și atâta energie îți dau și pentru mine persoanele acestea sunt Costi Burlacu și Corina Țepeș. Am avut ocazia să fiu la câteva evenimente cu ei și mi-au spus: “Bravo, ține-te de ideile tale”. Adică oamenii aceștia fără nici un interes au o atitudine extraordinar de bună față de mine și îmi dau permanent o energie pozitivă ori de câte ori îi văd.

Cine te ajută cu investițiile financiare în cariera ta muzicală? Există vreun iubit care te finanțează?

Eu permanent am spus că pentru iubitul / soțul meu nu vreau să fiu un rucsac pe care el să-l ia în spate. La acest subiect sunt foarte atentă. Tatăl meu de multe ori mi-a spus că atunci când ies în oraș cu un bărbat, să fiu în stare să comand de atâția bani cât am în portmoneu. Deocamdată la noi nu sunt case de producții care să investească în artiști. La moment este o autoinvestiție  a părinților  dar și a mea personală, pentru că reușesc să mai câștig în urma invitațiilor pe la concerte, evenimente private.

Elena Javelea

Cum stai cu dragostea? Există cineva în viața ta?

În prezent inima mea este liberă, dar cred că e mai bine ca viața mea privată  să fie în anonimat.

Nu-ți dorești să faci un pas peste Prut, așa cum au făcut-o mulți interpreți de la noi?

Eram mult mai pozitivă acum vreo patru ani în urmă, când eram mai mică și nu realizam unele lucruri. Îmi doresc pentru că  acum îmi dau seama că acolo este un spectru mult mai larg.  Publicul e altul și îți permite să cânți nu doar ceea ce cânt eu aici. Am cântat de câteva ori în România și îmi doresc să ajung acolo.   

Ai declarat recent într-un interviu că în viitorul apropiat publicul nu te va admira în fuste mini. De ce?

Pentru mine foarte mult contează familia și îmi dau seama că într-o bună zi va apărea în viața mea o persoană cu care mă voi căsători și va trebui să apar în fața părinților lui. Nu aș putea să stau în fața lor știind că am pozat goală pe coperta unei reviste. Nu m-aș simți bine, pentru că femeia este o ființă firavă, gingașă și chiar dacă se dezgolește trebuie s-o facă într-un mod fin punând accentul pe frumusețe. Spre regret, unele artiste de la noi nu cunosc această limită. Am spus și-am să mai repet că fiind îmbrăcată într- o rochie fie ea și până în pământ poți fi frumoasă.  Dacă ai o sexualitate și o energie feminină în ochi nu mai trebuie nimic.

Elena Javelea

De ce pui accentul atât de mult pe eleganță?

În garderoba mea am doar o pereche de pantaloni (râde). Consider că femeia trebuie să fie elegantă, rafinată. De la ea trebuie să miroase doar a parfum și nicidecum a țigără sau alcool. Femeia este mamă și eu vreau să fiu un exemplu pentru viitorii mei copii.

Foto: Arhivă personală