Puteți face chiar acum „delete” la gândul că o cauză ar fi alăptarea la sân. Nu are nicio treabă alăptarea cu firele de păr care cad încontinuu, în timp ce tu, mămică fericită, capeți senzația că vei cheli în cel mai apropiat timp. 

„În timpul sarcinii părul „înflorește”. Dar dacă e să ne exprimăm mai corect, firele de păr cad mai puțin și creșterea lor încetinește sub influența hormonilor, situație care se schimbă radical după 2-3 luni de la naștere. Mamele se plâng că părul cade în ghemuri uriașe și se tem să rămână chele. De fapt, cade tot ce nu a căzut în timpul gravidității. Cad acele fire care păreau mai puternice, mai strălucitoare în timpul sarcinii. Un moment important pe care vreau să îl subliniez este că nu are legătură căderea părului cu alăptarea, ci cu schimbările ce au loc în organismul femeii după naștere. Se întâmplă atât la femeile care alăptează la sân, cât și la cele care nu o fac”, explică Alina Șmurun, consultanta în alăptare a inițiativei „Mămica alăptează”.
Așadar, nivelul crescut de estrogen în timpul sarcinii fac părul să crească și încetinește faza de cădere. După ce hormonii revin la normal ca rezultat al nașterii copilului, se pierde foarte mult păr. Cade tot ce nu a căzut în timpul gravidității. Acest proces se încheie, de regulă, la 6-12 luni după naștere. Oricum, se recomandă alimentație sănătoasă, îngrijirea corectă a părului, evitarea ondulării sau îndreptării părului cu placa. O vizită la medic, în cazul în care vă alarmează cantitatea de păr pierdut, nu va dăuna. Pentru liniștea voastră, veți exclude alte motive ce ar putea cauza căderea masivă a firelor de păr.

4 întrebări frecvente legate de somnul copiilor. Răspunde Olga Alexandrova – specialistă în somnologie