„Presa are un rol mare în a combate stereotipurile, prejudecățile din societate. Dacă vorbim despre reprezentarea femeilor în materialele informative, în calitate de surse predomină bărbații. De cele mai multe ori jurnaliștii apelează la bărbați în calitate de experți atunci când trebuie să documenteze o știre. Probabil o fac, unii din ei, din comoditate, ar fi un efort în plus să găsească o femeie expert.  Dar sunt și femei care lucrează în diverse domenii și pot să ofere expertiză pe subiect”, explică Nadine Gogu, directoarea Centrului pentru Jurnalism Independent. 

„Uneori, presa reflectă obiectiv situația. Dacă nu avem femei în politică, nu le poți inventa. Dacă nu avem femei în fruntea ministerelor sau raioanelor, nu le putem inventa. Dar presa poate educa. Jurnaliștii pot identifica femei puternice, educate, cu inițiativă, care doresc și au aptitudini, capacități ca să participe în administrarea publică, afaceri”, spune directoarea Ziarului de Gardă, Alina Radu.

Reprezentanții surselor media de la noi din țară au fost îndemnați să urmărească atent conținutul știrilor realizate, ca să vadă dacă se respectă egalitatea de gen, un echilibru în apariția femeilor și bărbaților ca sursă sau protagoniști. Vedeți ce spun jurnaliștii în materialul video. Emisiunile „Împărțit la doi” sunt realizate în cadrul Campaniei „Presa echilibrează genul”, implementată de Centrul pentru Jurnalism Independent cu sprijinul financiar al Agenției Suedeze pentru Dezvoltare și Cooperare Internațională, prin intermediul Ambasadei Suediei la Chișinău.

Distribuie articolul: