De astăzi intrăm în postul Sfintei Marii Mari, considerat unul dintre cele mai importante posturi de peste an ce ține până la sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, sărbătoare marcată pe 28 august. Este considerat un post aspru, mai dificil decât al celui dinaintea Crăciunului sau al postului Sfinților Apostoli Petru și Pavel. Pentru credincioșii care respectă toate sărbătorile religioase și canoanele bisericești, acest post este considerat la fel de aspru ca și cel al Paștelui. Asta deoarece nu se mănâncă nimic lunea, miercurea și vinerea până la ora 15.00, când se consumă numai hrană uscată. Marțea și joia se mănâncă doar legume fierte fără ulei, iar sâmbătă și duminică este dezlegare la vin și la ulei.

În general nu se consumă lapte, carne și ouă, iar dezlegare la peste este doar pe 19 august, când se sărbătorește Schimbarea la față. Tradiția populară a marcat la rândul ei perioada de dianintea praznicului Adormirea Maicii Domnului. Astfel, se spune că, pentru sănătate și noroc, se postește în cele două zile obișnuite ale săptămânii, miercurea și vinerea. Pentru ca dușmanilor să le meargă rău se postește numai sâmbăta și duminica, însă este considerat un păcat foarte mare.

 

În vechime, cei care aveau dușmani de moarte posteau marțea laolaltă cu toate animalele din curte. Conform tradiției, nu aveau voie să mănânce „nici mâța, nici vita, nici omul”. Postul Maicii Domnului e considerat de tradiție singurul post în care rugăciunea poate aduce împlinirea dorințelor. Tot tradiția populară consemnează rugăciunea alături de postul bine stabilit.

Astfel, se începe în ziua de luni, când nu se mănâncă nimic până a doua zi dimineața. Marți se gustă o bucățică de pâine și se bea apă, astfel încât omul să nu se sature. În tot acest timp, candela sau o lumânare trebuie să fie aprinsă. În a doua săptămâna se pornește de marți, în a treia de miercuri și tot așa timp de șase săptămâni, până când se ajunge la duminică și, atunci, omul e mântuit.

Sursa: BZB.ro 

Distribuie articolul: