Astăzi au intrat în vigoare modificările la Legea Republicii Moldova cu privire la prevenirea și combaterea violenței în familie, conform cărora organele de poliție au obținut dreptul să excludă imediat agresorul din domiciliul comun, indiferent de cine este proprietarul locuinței. Până astăzi, victimele alertau poliția și trebuia să aștepte cel puțin o zi pentru ca instanțele de judecată să emită o ordonanță de restricție prin care persoana violentă să fie îndepărtată. După ce poliția pleca, victima rămânea în casă cu agresorul, care după cum arată practica, devenea și mai violent.

„Instituirea ordonanței de restricție de urgență este un pas important. Practica arată că victimele violenței în familie trebuiau să aștepte chiar și două săptămâni ca cererea lor de aplicare a ordonanței de restricție să fie examinată. Situația în familie se agrava între timp. Am avut un caz în orășelul Durlești când agresorul a aplicat cuțitul după ce a plecat poliția sesizată de soția acestuia. Bărbatul și-a amenințat chiar și copilul cu acel cuțit. Sperăm că poliția este pregatită sa pună în aplicare noile prevederi, căci astfel va fi ușurată simțitor viața victimelor”, a declarat pentru Ea.md avocata și experta în drepturile omului, Doina Ioana Străisteanu.

„Până astăzi, lucrurile se întâmplau în felul următor: victima sesiza poliția care venea la fața locului și întocmea un proces-verbal, apoi pleca. După asta, victima lua bătaie și mai mare de la agresorul său, care poate fi oricine, nu doar un bărbat. Agresorul poate fi soția, mama, fiica sau fiul. Și atunci, modificările de legislație schimbă lucrurile. Acum poliția poate constata actul de violență, audiază toate părțile implicate, inclusiv vecinii și scoate agresorul imediat din casă, îi retrage cheile și indică expres că nu are voie să se apropie de această casă, de școala victimei sau locul de muncă a persoanei agresate timp de 10 zile. În acest timp, victima are posibilitatea să solicite o ordonanță de protecție. Ordinul de restricție de urgență este rezultatul eforturilor societății civile și a suportului organizațiilor internaționale. Este o necesitate în foarte multe cazuri de violență domestică, prezente în multe familii. De astăzi, poliția va putea scoate agresorul și la ora 3 noaptea fără ca să mai aștepte decizia instanței de judecată. Eu îndemn să utilizeze acest mecanism atât persoanele care suferă din cauza violenței în familie, cât și vecinii lor: să apeleze la poliție”, conchide activistul civic Rodion Gavriloi.