Pe lângă faptul că fotografiile sale ajung pe paginile celebrelor reviste ca Vogue, Vanity Fair, Esquire Magazine sau Time, mesajele pe care le transmit acestea, sunt dincolo de cuvinte. Fotograful elvețian Henry Leutwyler a imortalizat chinurile fizice prin care trec balerinele, în calea lor spre succes, iar produsul pe care l-a obținut, impresionează de-a binelea.

Ceea ce trăiește fiecare balerină, pe scara sa către succes, este demn de lauri, premii și despăgubiri și asta, pentru că sacrificiul fizic pe care îl investește în cariera sa, e dureros la propriu. 

Henry Leutwyler a petrecut, aidoma unei fantome, câteva zile în sala de repetiții a unor balerine profesioniste care activează la New York City Ballet, reușind să adune, în acest răstimp, adevărate capodopere fotografice.

Și-a pus scopul să arate publicului ce înseamnă baletul contemporan și i-a reușit pe deplin acest lucru.

Ați crezut că e de ajuns să încalți poantele și o rochie albă, ca să devii automat balerină? Visul e spulberat de realitate, pentru că munca și solicitarea fizică sunt colosale! 

Henry Leutwyler nu a vrut să arate, prin colecția sa de fotografii, o poveste prin care trece fiecare balerină, ci mai degrabă să se documenteze cu privire la realități, răni, rezistență și curaj.

Din cauza bătăturilor și a presiunii de pe vârfuri, tălpile și degetele de la picioare, ale balerinelor, sunt acoperite cu răni, vânătăi și cicatrici. 

Baletul, în viziunea fotografului, este „o expresie a emoției, în toate formele ei: dragoste, disperare, pasiune, speranță și, cel mai important – bucurie.

Ca niște adevărate sportive ale lui Dumnezeu, balerinele apar, în lucrările fotografului, ca și simboluri ale inocenței inconfundabile și ale muncii titanice.

Trebuie să menționăm că toate fotografiile fotografului elvețian au fost publicate în cartea foto „Ballet” a artistului cu același nume.

Foto: Henry Leutwyler

Distribuie articolul: