Un simplu calcul arată că funcţiile principale în Moldova le deţin bărbaţii. Fie ca e vorba de cele zece comisii parlamentare în care doar o singură femeie este preşedintă, fie că e vorba de Paralamentul RM în care sunt doar 21 de femei deputate, fie că vorbim de Guvern în care există o singură ministră. Nu mai spunem ca din cele 16 ministere, în 10 din ele (de Interne, Sănătăţii, Agriculturii, Justiţiei, Economiei, Mediului, Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor, Culturii, Transporturilor şi Infrastructurii, Tineretului şi Sportului) toţi viceminiştrii sunt bărbaţi. Olga Nicolenco, fostă politiciană şi expertă în politici de gen, afirmă că deputaţii n-ar trebui să netezească pe cap femeile înainte de 8 martie, ci să încerce să le promoveze mai mult zi de zi prin politicile pe care le aproba. ” La atîta agresiune şi vilolenţă nu merită oare ca la Ministerul de Interne sa avem o viceministră? Cu cîte mai multe femei sunt in organele de forţă, cu atît mai mult se va vorbi despre abuz şi căi de a evita această situaţie. Ministerul Sănătăţii, trei bărbaţi viceminiştri, dar oare nu merită starea sănătăţii femeilor din RM să aiba o viceministră?”
Deputata Liliana Palihovici a spus că deseori chiar şi în Parlament, atunci cînd sunt discutate anumite teme, ea ca şi femeie, trebuie să aducă de 10 ori mai multe argumente ca să fie auzită, iar Sofia Şuleanschi, directoarea WINROCK spune că că femeile au nevoie de încurajare, dar şi de dezvoltarea sentimentului de solidaritate “Cît de straniu n-ar părea dar femeile nu pot minţi nici chiar în politica, exact aşa şi în business, ele îşi asumă aceleaşi riscuri ca şi bărbaţii, da nu ştiu de ce, atunci cînd vine vorba sa ia un credit femeile antreprenoare trebuie să aducă mai multe argumente că vor putea să-l întoarcă. Este nevoie să se producă o schimbare de atitudine”.
Iniţiativa legislativa privind implementarea cotei minime de participare a femeilor în politică, cât şi implicarea femeilor în afaceri, au fost subiectele discutate la ultima şedinţă a Clubului de Presă din cadrul Programului Consolidarea Societăţii Civile în Moldova (MCSSP).
La aceeaşi temă în martie curent Parlamentul European a aprobat o rezoluţie care prevede creşterea numărului femeilor în poziții executive în companiile UE, şi cere Comisiei Europene să propună acte legislative pentru introducerea cotelor în vederea creșterii reprezentării femeilor în structurile de conducere ale întreprinderilor pînă la 30% în 2015 și la 40% până în 2020. Cît priveşte cotele electorale, acestea au fost deja introduse cu succes în Franța, Spania, Belgia, Slovenia, Portugalia și Polonia și ar trebui să fie luate în considerare ca opțiune, şi în Republica Moldova.
Pentru ameliorarea echilibrului de gen în instituțiile UE, deputaţii europeni cer guvernelor naționale să propună, după alegerile din 2014, un bărbat și o femeie drept candidați pentru funcția de Comisar european.

În timp ce 35% din deputaţii europeni sunt femei, în parlamentele naționale procentul rămâne de 24 la suta. În Moldova procentul e şi mai mic în jur de 21 procente. În timp ce în UE 23% din miniștri sunt femei, la noi doar 6% au onoarea de a se bucura de asemenea funcţie.

Distribuie articolul: