Atunci când am început interviul cu ea, nu cunoşteam altceva decât faptul că vine din societatea civilă, este de formare psiholog și are doi copii. Iar „din domeniul bârfelor” că este într-o căsnicie în care diferenţa de vârstă trece de 20 de ani. Când am cunoscut-o, mi-am dat seama că tot ce ştiam era mai nimic: m-a captivate felul în care gândeşte, vorbeşte sau chiar zâmbeşte. Daniela Terzi-Barbăroşie face parte din categoria femeilor self-made, ambiţioasă, cultivată şi foarte echilibrată în drumul ei spre success… ca femeie, mamă, soție şi, nu în ultimul rând, profesionistă.
Drumul cunoaşterii

Pentru început trebuie să vă spun că a pornit pe acest drum la vârsta de 5 ani. Copil revoluționar și fără inhibiții, Daniela nu prea s-a reținut în instituțiile care într-un fel îi limitau libertățile, ori ii creau bariere și frustrări. A făcut o grămadă de școli până a-și găsi vocația: școala pedagogică din Cahul, școala de arte plastice, școala teatrală la secţiunea actriţă de dramă şi cinema, chiar și lupte libere.
Atunci când și-a anunțat mama că renunță la pedagogie și merge la Chișinău să facă psihologia, ea i-a spus doar una: „Sper ca aceasta să fie ultima şcoală pe care o faci”, povestește Daniela zâmbind.
Totuşi, ca psiholog Daniela spune că s-a format mai cu seamă după anii de facultate, mai ales când a făcut şi un masterat în Psihologia sănătății și psihoterapie la Cluj.

Despre moldoveni și psihologie
Daniela spune că în ultimii ani crește cererea pentru serviciile unui psiholog, mai ales că lumea a început să înțeleagă necesitatea acestui serviciu. „Daсă acum câțiva ani mergeau la psiholog oamenii din anumite pături sociale, intelectualii sau cei care au văzut la televizor că poți să mergi la psiholog, acum însă comunicarea specializată cu un psiholog începe să se construiască. Mă bucur că şi familii obișnuite de la țară, care vin la consultații, se întâlnesc în practica terapeutică destul de frecvent. De exemplu, un tată care vine alături de copii pentru a-și îmbunătăți relația cu ei.”
Cu toate acestea, Daniela spune că lipsa unui cadru legislativ permite ca profesia să fie practicată de oricine, inclusiv de unii așa-ziși profesioniști care fac antireclamă acestui serviciu.

Psihologie versus ghicirea la babe
Daniela spune că principala problemă atunci când te afli în fața unui necaz este faptul că vrei o soluție de moment. Asta, în timp ce psihologul nu-ți poate da o reţetă garantată, așa cum o face o ghicitoare.
„Mi se pare odios să te apuci să ai de a face cu un suflet de om fără să ai cunoștințe. Sunt popoare, printre care și moldovenii, care prin natura firii lor așteapta rețete, modele și tipare. Pentru că este mai ușor așa, citești ca pe o instrucție și încerci s-o aplici.”

Daniela spune că deși pare a fi o soluție, totuși asta nu rezolvă problema și peste un timp omul revine la starea sa anterioară. „Ceea ce face psihologul, spune ea, este că ajută persoana să-şi identifice problemele, să-şi analizeze sentimentele și atitudinile, comportamentele, etc. Adică să ia contact cu sine însuşi şi ulterior, să ajungă firesc la modele comportamentale funcționale, iar persoana decide singură dacă este gata să depună efort pentru a schimba lucrurile.”
„Popularizarea psihologiei ca știință şi practicarea ei de către profesionişti poate, în timp, să determine schimbarea atitudinii față de psihologie şi demontarea prejudecăților legate de psiholog, psihoterapie, etc”, adaugă Daniela.

Relații de cuplu care durează… Care e secretul?
Daniela spune că există cu adevărat relații de cuplu care durează o viață, dar că nu se pot da anumite modele sau secrete pentru ca aceasta să se întâmple în toate cazurile.
Există însă unele mici nuanțe care te ajută să-ți dai seama dacă relația ta va dura: „Este atunci când partenerul de cuplu e cel care simți tu că te îmbogăţeşte, că este jumătatea ta, pe care simți că-l poți iubi fără ca să-l sufoci, căruia simți că poți să-i fii alături fără ca să-l invadezi, pe care-l poți aprecia fără ca să-l judeci.”

„Sunt mai mulți parametri care condimentează o relație de cuplu. Și dacă tu ca persoană ești suficient de integră ca să poți oferi și primi, o relație de cuplu poate dura şi mult, şi frumos.”
Despre relațiile care se sfărșesc repede, sau în care unul sau ambii dintre cei doi nu se simt bine, Daniela spune că este vorba de niște iluzii de iubire, după care oamenii se asociază în baza unor pasiuni de moment.
„Oamenii confundă deseori entuziasmul erotic de la debutul unei relaţii cu iubirea adevărată, iar odată prinşi în joc, pot trăi în acest cuplu ani la rând, pentru ca la un moment dat să înțeleagă că nu este ceea ce îşi doresc. Și atunci, e necesar să aibă suficient curaj să se oprească, să iasă cât mai elegant cu putinţă din această relaţie nocivă şi să-şi înveţe lecţia, urmând ca ulterior să-şi cultive o disponibilitate emoţională adecvată pentru a iniţia o altă relaţie.”

Cum este relația ei…
Daniela crede că relația trebuie „hrănită” permanent. Trebuie păstrată o doză de mister: „Nu poți să stai la birou permanent fără ca să faci nimic, în speranța că celălalt de acasă oricum te va iubi. Obișnuința crează mult confort. Dar unde-i fericirea în toată ecuația asta?”
„Știți, eu când am început relația mea, eram după o relație mai puțin fericită pentru mine – deşi la început relaţia mergea bine, la un moment dat am simţit că ne îndepărtăm unul de altul şi nu am vrut să continui aşa, pentru că bărbatul respectiv chiar merita să fie iubit şi apeciat. Mă bucur însă că am avut curaj să pun capăt relației, explicând că mai bine să ne oprim acum decât să continuăm să coabităm disfuncţional…”
Ceea ce a urmat după despărțire, a fost o relație de prietenie cu actualul soț, care este cu 28 de ani mai mare ca ea. La început a avut o mare admiraţie pentru înţelepciunea şi sensibilitatea lui, iar confortul emoțional și intelectual a făcut-o să se îndrăgostească de dânsul, și nu doar.

A avut momente în care s-a îndoit dacă el este bărbatul vieții ei, dar ceea ce a determinat-o a fost răspunsul la întebarea pe care și-a pus-o singură: „Când vrei să știi dacă este jumătatea ta, să te întrebi dacă îți dorești să ai copii cu el. Eu mi-am dorit, și n-am mai căutat scuze de a încălca niște convenții sociale, fiindcă nu sunt așa, nu vreau să-mi trăiesc viaţa după reguli şi norme scrise de alţii. Vreau sa-mi trăiesc viața în fericire şi iubire, oricât ar dura.”

Cel mai important este că Daniela n-a pus accent pe ce va gândi societatea, ci pe relația ei, care conta cel mai mult. În doi ani a apărut primul copil, Thea-Larissa, care acum are 6 ani, iar după încă un an și jumătate, Mia-Sînziana. Numele fetelor nu au fost alese la întâmplare, fiindcă Daniela crede că numele determină personalitatea copilului. Dar despre aceasta vom discuta mai mult pe forum, fiindca Daniela va fi psihologul care va încerca să vină cu sfaturi la diverse situații cu care ne confruntăm în viața de zi cu zi.

Distribuie articolul: