Conflictele constructive și deschise sunt lucruri benefice într-o relație de cuplu. Despre aceasta a povestit psihologul și psihoterapeutul de familie și cuplu, Daniela Terzi-Barbăroșie, invitată  în studioul Unimedia. Află de ce apar acestea și cum le rezolvăm.

„Conflictele constructive sunt foarte benefice într-o relație, în special în primii ani de căsnicie”, mărturisește psihologul. „Aș aprecia mult cuplul, care în perioada premaritală își analizează cu mult curaj fiecare ceartă mică, deoarece atunci când analizezi lucrurile și îți dai seama că doar diferența de opinii sau diferența de gusturi, sau de pasiuni a determinat acest lucru, e foarte simplu să depășești așa tipuri de conflicte”, spune Daniela Terzi-Barbăroșie.

Exprimarea nevoilor şi sentimentelor către partenerul de cuplu într-un mod pozitiv reprezintă o fundaţie bună pentru rezolvarea conflictelor, dar, în același timp nici nu trebuie să negăm starea noastră de nemulțumire: „Nu este sănătos să negăm starea de nemulțumire față de partener”, accentuează psihoterapeutul. „Este mai sănătos să o ambalezi într-un mesaj asertiv, să pornești de la tine, de la felul în care te simți și cum s-a repercutat asupra ta ceea ce a făcut, a spus sau n-a spus partenerul, arătându-i pe ce contezi mai departe, în viitor”, adaugă psihologul.

Pe lîngă rezolvarea conflictelor prin comunicare, într-o căsnicie fericită un rol important îl au pilonii dragostei: intimitatea, angajamentul și pasiunea. „În cazul în care pilonul meu de pasiune este mai mic, iar pilonul de pasiune al partenerului este mai înalt, atunci putem negocia felul în care trăim pasiunea, felul în care o cultivăm”, spune psihoterapeutul. „Este bine să ținem cont de acești 3 piloni și ajustările pe care le putem face pe parcursul vieții”, a precizat psihologul Daniela Terzi-Barbăroșie. 

Distribuie articolul: