Actrița de origine moldoveancă, Daniela Mudreac, a revenit acasă. Nu vrea să se apuce de film sau teatru basarabean din nou, însă este fericită să-și revadă vechii colegi și să le admire creația în cinematografe sau săli de teatru. Cum i-a regăsit, ce părere i-au lăsat noile producții cinematografice din Moldova și ce viitor prevede absolventa Şcolii Studio (MHAT) din Moscova, teatrului și filmului din țara de baștină aflați din materialul de mai jos. 

Nu cunoaște actorii tinerei generații, însă pe cei de-a vârstă cu ea îi revede cu mare plăcere și le ascultă cu drag impresiile despre activitatea teatrală pe care o desfășoară în țara de unde Daniela a plecat deja de ani buni. „Recunosc că nu cunosc pe nimeni din tânăra generație. Țin legătura cu toți prietenii și colegii din generația mea. Colegul meu de facultate, Igor Caras, care joacă acum în filmul ‘Ce lume minunată’ l-am admirat cu mult drag și mă bucur pentru reușitele lui. Prietena mea apropiată Nelly Cozaru, mă bucură că a făcut proiecte independente, îmi place cât de frumos vorbește despre tinerii studenți și despre reușitele lor”, declară Daniela Mudreac în interviul pentru UNIMEDIA.

 Daniela Mudreac

Actrița recunoaște că a fost în sala de film, unde a vizionat cea mai recentă producție autohtonă, filmul ‘Ce lume minunată’, în regia lui Anatol Durbală. „Mi-a plăcut extraordinar, este un film greu. În context, poate fi criticat de multă lume, însă el nu e politic – este despre conflictul dintre generații: despre tinerii care au acces la informație și la internet și cei mai în vârstă care au rămas să trăiască în lumea prejudecăților. Este o intensitate emoțională puternică – astfel a răzbucnit acel 7 aprilie”, ne-a mărturisit Daniela.

Prima actriță din Moldova care s-a dezbrăcat într-un fim

Producția regretatului regizor Emil Loteanu „Pițigoiul în picaj” a avut-o drept eroină pe actrița daniela Mudreac, cea care juca rolul Tudoriței – o fată de provincie care s-a stabilit în oraș. Ce spune acum actrița despre acel rol și despre momentele erotice ale filmului? „Nu am cerut voia părinților, eram o personalitate formată, cu 3-4 ani de studii la Moscova. Toți au reacționat firesc, părinții mei gândeau modern, mi-au acceptat nebunia și curajul, iar eu cred că sunt o norocoasă pentru acest fapt. Pe platou este o chestie tehnică mai mult, iar pentru mine a fost un proces de lucru – ca actor eu o privesc ca o parte a meseriei. Nu a fost în scenariu chestia aceasta, nu mi-am dat seama că se va ajunge până la asta, dar atunci când s-a întâmplat a fost firesc. Pe mine atunci regizorul m-a convins că se cere să mă dezgolesc și cred acum că au fost tabuuri până atunci pe care prea-poate anume eu le-am spart. Am avut marele noroc că atunci nu am fost confruntată, intervievată sau criticată – a fost ceva natural, acceptat și bine văzut”, mai spune actrița.

 

Întrebată de jurnalista Cristina Aramă cum vede viitorul teatrului și filmului din Republica Moldova, Daniela Mudreac a ținut să precizeze: „Tinerii producători vor începe să facă tot mai multe producții independente, cu bugete mici, dar vor fi de underground. Nu este exclus ca, dacă acum vor apărea câteva lucrări bune, și publicul din România să fie interesat. Tinerii regizori își vor găsi cu siguranță spectatorii lor, interesați de film și teatru”.

Distribuie articolul: