Danemarca, marcată de o atmosferă pașnică, de democrație și echitate socială, este cea mai fericită țară din lume, potrivit unui studiu realizat de un organism finanțat de guvernul american, World Values Survey, publicat, în iulie, în Perspectives on Psychological Science și preluat de Reuters.

Zimbabwe, marcată de turbulente sociale și politice, a fost desemnată cea mai nefericită țară, în timp ce Statele Unite s-au situat pe locul al 16-lea în top.
    
La nivel general, lumea este mai fericita decât înainte, potrivit World Values Survey, un studiu realizat anual de o rețea globală de cercetători sociali.
    
Nivelul de fericire a crescut în 2007, față de anul 1981, în 45 din cele 52 de țări analizate. 
    
„Sunt de părere că există o strânsă corelare între pace și fericire”, a spus Ronald Inglehart, cercetător politic la Universitatea din Michigan, coordonator al studiului. 
    
Ingelhart mai spune că există o strânsă corelare între fericire și democratie.
    
„Danemarca este cea mai fericită țară din lume, potrivit evaluărilor noastre”, a spus Inglehart într-un comunicat de presa emis de National Science Foundation, care a finanțat studiul. „Danemarca este prosperă – nu este cea mai bogată țară din lume, dar este prosperă”, a adăugat acesta.
    
După Danemarca, pe următoarele nouă locuri din top s-au situat, în ordine, Elveția, Austria, Islanda, Bahamas, Finlanda, Suedia, Bhutan, Brunei și Canada. 
    
Pe locuri superioare in top s-au situat Puerto Rico și Columbia, dar și Irlanda de Nord, Irlanda, Olanda. 
    
Inglehart a indicat că și Statele Unite au o perspectivă bună în ceea ce privește fericirea, pentru că țara este dominată de niveluri ridicate de toleranță a sexelor, a grupurilor etnice, a diversității sociale și a libertății politice. 
    
Sondajul a avut în vedere două întrebări simple: „La nivel general, ați spune că sunteți fericit, mai degrabă fericit, nu prea fericit sau nefericit?” și „Luând în considerare toate elementele, cât de satisfăcut ați fost de viața dumneavoastră, la nivel general, în ultima vreme?”.

La studiu, publicat în Perspectives on Psychological Science, au participat 350.000 de persoane. „Cel mai important factor determinant al fericirii este nivelul de libertate pe care oamenii il au în viață”, a concluzionat Inglehart.

Distribuie articolul: