Unii ar zice că este o producție care pune pe tavă viciile umane, iar alții – că aceasta este anume realitatea Republicii Moldova – un spațiu în care violența domestică încă mai prosperă. Filmul experimental „ECOURI”, inspirat de John Cassavetes și produs cu minuțiozitate de Dumitru Grosei, cu suportul actorului Gheorghe Grîu, este mai mult decât o oglindă a realității. Este un ecou al firii umane.

În vara anului 2014, așteptam ca „ECORI” să fie lansat pe ecranele cinematografelor și pe cele ale televizoarelor, dar momentul va sosi abia spre sfârșitul lunii ianuarie a anului 2015. Scurtmetrajul este rezultatul unui Master-Class în regie, imagine și actorie, elaborat în cadrul laboratorului „ALTERNATIVE CINEMA”, din Chișinău.

Rolurile au fost distribuite pe cât de strategic, pe atât de incredibil. Eroii principali din „ECOURI” sunt nimeni alții decât actrița și prezentatoarea de știri Dana Ciobanu și Alexandru Rusu.

Impuși să iasă dintr-o zonă de confort în care își au loc principiile de non-violență comportamentală, cei doi actori și-au jucat rolurile perfect, reprezentând, în film, rolurile a doi soți marcați de fenomenul violenței. „Din cauza viciilor sale, o tânără femeie își strică relația cu bărbatul, dar ea luptă cu viciile ei, dar ea nu-și pierde speranța și speră că într-o zi îl va readuce acasă” – așa este descris trailerul filmului, de către autori.

Cel mai important, în crearea unui rol e să-ți percepi emoțional personajul. Evident, contează cum arată, ce gândește, cum acționează într-o anumită conjunctura, dar toate pornesc de la bagajul lui emoțional, care, cel puțin e calea pe care o aleg eu în descifrarea unui personaj… 

Cu siguranță e dificil să intri în pielea unui om… dar dacă odată intrat în pielea lui te simți acasă, poți ieși liniștit și ascunde cheia sub presul de la intrare. Atunci când vrei să revii, știi unde ai pus cheia.

Experiența pe care am trăit-o în timpul filmării producției experimentale „Ecouri” a fost una foarte revigorantă. Am avut exemple actoricești extrardinare, căci el a fost creat ca un ecou al unor filme făcute de John Cassavetes. Un Master-Class de actorie care s-a incheiat cu un film. Sună bine”, ne-a mărturisit actrița Dana Ciobanu.

Avanpremiera filmului de 17 minute și jumătate va avea loc la Chișinău, pe 22 ianuarie.

 

Foto: Yaroslava Svetlova, Facebook

Distribuie articolul: