Energică și prietenoasă, Zinaida Luca a găsit cheia spre inima clienților săi. Ea recunoaște că nu o sperie pretențiile cumpărătorilor exigenți și nici greutățile micului antreprenoriat.
Prima geantă cu draperii
„Vedeam că rămân fără lucru și m-am gândit că trebuie să fac ceva. Atunci, m-am dus la Calea Basarabiei să văd ce se vinde și cum se vinde. Am ajuns să văd draperii, care se vindeau ca pâinea caldă, dar nici una nu era gata cusută.”
Așa a prins aripi, în 1997, ideea Zinaidei Luca să înceapă o mică afacere cu draperii, asta deși la vremea aceea încă lucra casieriță într-un cinematograf.

„Pentru început am plecat cu sora mea la Istanbul să vedem ce țesături sunt acolo, ce draperii fac turcii. Și de probă am cumpărat câteva.” Curiozitatea, dar și dorința să izbutească, au făcut-o pe Zinaida atentă la orice detaliu. „Fiind în Istanbul, învățam cât mai mult de la turci, încercam să văd prin ferestre ce fel de perdele au, vizitam saloane și expoziții.” Întoarsă la Chișinău, a urmat și un curs de croitorie, iar apoi a început să vândă și să coasă draperii la comandă.

De la piață la magazin
Zinaida recunoaște că primii ani au fost dificili, dar și bănoși. „Vindeam câte 10-15 draperii pe săptămână și eram unica care venea la piață cu draperii gata cusute, iar toți vânzătorii se uitau la mine și se întrebau nedumeriți: de unde a apărut și asta?!” Totuși, explică Zinaida, „să lucrezi la piață nu e lucru ușor, mai ales toamna și iarna, când din cauza prafului și a vântului marfa își pierde din aspect.” 
Pura întâmplare a făcut ca Zinaida să-și extindă afacerea. Se întâmpla în 2003: „eram cu o vecină și ea îmi povestea că undeva la Ciocana se vinde un local. Și eu îmi puneam întrebarea oare cât ar costa. Mă bucur că am mers până la capăt — am participat la licitație și am reușit să-l cumpăr.” 
Consideră că aceea a fost clipa ei norocoasă, deoarece tocmai vânduse un apartament și banii îi investise cu cap. „Acum, nu mai cumperi nimic cu acei bani”, povestește Zinaida. Astfel, ea a reușit să-și deschidă un magazin și de cinci ani nu mai lucrează la piață.

„Nu-mi închipui viaţa fără muncă”
Cu timpul, Zinaida Luca și-a făcut și un mic atelier în magazin, iar lucrul cu clienții au transformat-o într-un adevărat psiholog. „Dacă vine un client nemulțumit, îl îmblânzesc cu o vorbă buna. Iar dacă te porți frumos, oricine se liniștește.” Rețeta succesului Zinaida o explică simplu: „răbdare și din nou răbdare, doar așa poți obține ceva”. Ea consideră că în Moldova e posibil să faci o afacere, ba mai mult, chiar știe care ar fi următoarea ei investiție: „aș cumpăra pământ la țară și aș cultiva legume și fructe în sere”.

Zinaida Luca nu s-a gândit niciodată să meargă la lucru peste hotare și nici nu crede că e o soluție.  „Decât să plec departe de casă, mai bine lucrez și fac ceva aici. Nu e ușor, dar unde e ușor? Pretutindeni e nevoie de muncă și răbdare. Eu, în toți anii aceștea, nu am fost nicăieri în vacanță, pentru că nu pot să las totul baltă și, în plus, nu-mi închipui viața fără muncă.”

Distribuie articolul: