Chiar dacă este studentă în anul doi, Diana Botnaru deja încearcă să schimbe lumea și gândirea oamenilor din jur. Tânăra organizează campanii sociale din primul an de facultate și vrea ca oamenii să devină mai empatici, să-i învețe să aprecieze propria viață și să lupte pentru ea. 

Diana, povestește-ne cum ai început să organizezi campanii sociale?

Totul a început într-o glumă. În prima campanie socială, m-am implicat parțial, pentru că eram la început de cale și nu știam cum se realizează, dar pe parcurs mi-a plăcut prima experiență. Apoi am decis că trebuie să facem lumea mai bună și mai fericită prin aceste campanii.

Ce scop urmărești prin organizarea lor?

În primul rând, coagularea oamenilor în a face fapte bune și mai apoi pentru că prin aceste experiențe se schimbă și cei care se implică, să devină mai buni, să vadă cum trăiesc alții ca să facem o lume mai bună.

Faptele bune se organizează neapărat în perioada sărbătorilor?

Nu neapărat. Am vorbit de multe ori despre asta. Lumea și așa nu vrea să se implice, iar dacă îi spui unui om într-o zi de marți, de exemplu, că ție ți-a venit să faci o campanie socială, cu atât mai mult el nu o să se implice. Atunci când este un motiv, așa cum organizăm noi de sărbătorile Pascale, sărbătorile de iarnă, tot este complicat, dar e un pic mai ușor să colectăm acele produse, bani sau alte lucruri.

De ce anume în perioada sărbătorilor este mai ușor de organizat o campanie socială?

De multe ori am mers în case de copii, case de bătrâni, directorii acestor case nici nu ne permit să venim acolo în zile obișnuite. Deci ca să poți să ajungi la o casă de copii cu o campanie, trebuie neapărat să scrii o scrisoare de intenție, ca ea să fie acceptată, apoi să fie trimisă la minister. Deci acolo sunt câteva detalii de care se ține cont și atunci nu te poți duce oricând. Și cum am mai spus, lumea nu se implică.

Când colectezi mai multe bunuri pentru o campanie, ce apreciezi mai mult: refuzul sincer sau ajutorul pentru bifă?

Refuzul sincer. De multe ori am spus că în momentul în care vine cineva și mă roagă să fac un material jurnalistic despre el, eu materialul îl fac, dar nu iau bani pentru asta. Merg cumva pe calea asta de omenie, dar în momentul în care eu vin la tine cu un mesaj că organizăm o campanie socială și tu lași un „văzut” la mesaj, ca ulterior să revii peste câteva zile și să zici „scuze, dar nu am văzut mesajul tău”, deja ești conștient că asta e o aberație totală.

De ce trebuie să ținem cont când organizăm o campanie socială?

În primul rând, trebuie să-ți setezi principiile, ce vrei tu să obții prin această campanie, de ce tu vrei să o organizezi și să-ți setezi oamenii cu care vrei să colaborezi. Contează și pentru cine le faci.

De ce un cătețean simplu ar trebui să se implice într-o campanie?

Pentru că doar așa vede cum trăiește altul și poate își va prețui mult mai mult viața pe care o are el.

Ce părere ai despre oamenii care dau ultima bucată a sa pentru cineva mai nevoiaș?

Depinde și de ce face acest lucru. Dacă o face pentru a fi aplaudat în public sau o face pentru că a simțit. E relativ aici. Depinde care este scopul lui final. Dacă simte, probabil viața lui se ghidează după principiul „Bine faci, bine găsești”.

Pentru cine sunt campaniile sociale organizate de tine?

Pentru bătrâni și copii. De obicei, de sărbătorile de Paști, mergem la bătrâni pentru că așa și se numește campania socială organizată de noi: „Coșul de Paști pentru bătrânii mei”, iar cele organizate vara, de ziua copilului și iarna, mergem mai mult la copii. Fie la un orfelinat, fie la o familie. Anul acesta vrem să schimbăm un pic conceptul, dacă până acum mergeam în instituții, acum vrem să mergem la familii.

Cele mai bune campanii sunt… ?

Ale noastre.

Foto: Arhivă personală