Pediatrul gastroenterolog, Georgeta Simon, a fost invitata proiectului „Sănătate, educație, familie”, fondat de Marcela Badia. Se fac trei ani de când proiectul bucură părinții cu ateliere și seminare utile. Ieri a fost abordată tema bine cunoscută de părinți: „Mami, mă doare burtica!”

13032Motivele pentru care copilul se poate plânge pe dureri de burtică pot fi multe. Specialista Georgeta Simon, cu o practică de peste 30 de ani în tratarea problemelor gastroenterologice, a încercat să lămurească părinții cum trebuie să reacționeze în diverse situații, observând atent simptomele. În acest material, ne vom referi la durerile de burtă pe care le semnalează bebelușii. În cazul lor, durerea poate vorbi despre alimentația incorectă a mamei sau, în cel mai rău caz, despre anumite anomalii de dezvoltare în sistemul digestiv: în esofag, stomac, etc.

„Dacă durerile abdominale sunt simple, se întețesc spre seară și devin insuportabile noaptea, ne putem gândi la faptul că trebuie schimbată alimentația mamei care alăptează. Anomaliile au ca semn principal faptul că durerile sunt la fel de intense și insuportabile de dimineața până seara, ba chiar și noaptea. Așadar, dacă cei mici au dureri de burtă constant, părinții trebuie să fugă la medic fără întârziere”, avertizează medicul Georgeta Simon.

Încă un semn care ne vorbește despre faptul că alimentația mamei e de vină pentru durerile bebelușului constă în dezvoltarea armonioasă a celui mic, adică el adaugă în greutate, e foarte bine ziua, neuro-psihic se dezvoltă cum se cuvine. Altfel stau lucrurile dacă există o anomalie la mijloc.

„Există credința în popor că mama trebuie să bea foarte mult lapte de vacă. Tradițiile moldovenești spun că, în așa mod, femeia va căpăta mai mult lapte matern și că va putea hrăni bebelușul cu un lapte bun, sănătos, bogat în substanțe nutritive. Este un mit! Mai potrivită decât laptele este zeama. Lactoza și proteina din laptele de vacă nu se asimilează ușor de copii. Bebelușilor le este greu să asimileze lactoza, nu o pot digera. Ca rezultat, apar balonările, deci durerile de burtă”, a mai explicat pediatrul gastroentorolog.

Citește și: Georgeta Simon, medic gastrolog despre alimentația copiilor – crucială de la concepere până la 2 ani