Ați numărat vreodată câte ore petrece copilul dumneavoastră în fața televizorului și a altor ecrane din casa voastră, în fiecare săptămână? Influența noilor tehnologii este direct proporțională cu tipul de mesaje pe care le asimilează copiii, dar și cu timpul petrecut în fața ecranelor. Pentru a arăta lumii impactul adevărat al televizoarelor asupra celui mai fraged sector al societății, o fotografă australiană a realizat proiectul foto „Idiot Box”. Veți înțelege mai jos de ce se numește anume așa.

Efectele televiziunii aupra copiilor au fost analizate încă începând cu descoperirea acestuia. Un copil care privește televizorul preț de câteva ore, în fiecare zi, riscă să petreacă mai puțin timp în sânul familiei, riscă să manifeste dereglări comportamentale, să obțină rezultate mai slabe la învățătură, comportament violent și chiar probleme atenționale.

Nu mai indicăm aici despre utilizarea calcultorului sau a tabletelor, încă de la vârste fragede.

Fotografa și artista australiană Donna Stevens, stabilită în prezent la New York, a realizat o colecție de fotografii cu copii surprinși în timp ce privesc televizorul. Le-a captat fețele hipnotizat, pasive și „zombificate”, arătând lumii o altă parte a tehnologiei – cea întunecată, în care predomină violența, manipularea și presiunea psihologică.

Colecția de fotografii pe care o veți vedea mai jos ilustrează mimici reale ale copiilor, la interacțiunea acestora cu ecranul televizorului.

Foto: Donna Stevens

Distribuie articolul: