Am dat zilele trecute peste o postare pe net care pomenea de cuscus și mi s-a trezit interesul să gătesc și eu ceva din el. După cum rețetele simple pentru cuscus mi s-au părut prea… simple, m-am gândit să-l îmbogățesc cu legume de toamnă. Sunt amatoare de ceva mai picant și de aceea n-am ezitat să adaug niște ardei iute, pentru o savoare cu adevărat orientală. Iată și rețeta. Ingrediente pentru 2 porții. O porție: 15 lei

  • 200 grame cuscus
  • 1 vânătă de mărime medie
  • 2 ardei dulci roșii
  • 2 căței de usturoi
  • 100 grame de unt
  • 1 ardei iute
  • 4 fire de mentă
  • 4-5 fire de pătrunjel
  • 50 ml ulei
  • 50 ml oțet balsamic
  • sare și piper după gust

Mod de preparare
Pentru început pregătim legumele: spălăm vânăta și ardeii dulci. Tăiem vânăta rondele de cca 1 cm grosime. Ardeii îi tăiem în jumătate și scoatem semințele.

Așezăm legumele pe o tigaie grill fără ulei. Acestea se prepară ușor și repede dacă le presurăm cu puțină sare (în plus, vinetele lăsate cu un pic de sare în prealabil și apoi stoarse ușor vor fi mai bune, pentru că iese iuțeala, dar cred că știți asta deja).

Până se gătesc legumele, preparăm sosul:
Ardeiul iute, usturoiul și menta le tăiem mărunt și le punem într-un bol. Turnăm de asupra 50 ml de ulei și 50 ml de oțet balsamic. Dacă nu aveți, îl puteți înlocui liniștit cu suc de lămâie. Totul se bate ușor până se omogenizează, apoi condimentăm cu sare și piper.

Plasăm legumele încă fierbinți în bol și le amestecăm bine cu sosul obținut. Eu le-am tăiat înainte de aceasta: rondelele de vânătă în jumătate, iar ardeiul — fâșii. Dar puteți să le lăsați și întregi, e o chestie de cât de mult vă place să fie îmbibate cu sos. Lăsăm legumele puțin să se marineze, în jur de 5 minute. Preparăm cuscus-ul: turnăm cuscus-ul într-un vas încăpător și adăugăm la el 400 ml de apă fierbinte. Amestecăm, sărăm puțin și adăugăm 100 grame unt (pentru cele preocupate de siluetă, se poate înlocui cu 3-4 linguri de ulei). Lăsăm pentru 5 minute să se umfle.

La cuscus-ul gata pregătit adăugăm legumele cu tot cu sos. Amestecăm atent și presurăm de asupra pătrunjelul și menta tocate mărunt.
Poftă bună!

Distribuie articolul: