Mulţi oamenii consideră că viteza sunetului este constantă, dar aceasta se schimbă în funcţie de mediul înconjurător. Sunetul este o undă de presiune care se bazează pe moleculele mişcătoare din jur pentru a ajunge la destinaţie, iar viteza depinde de molecule şi de mişcarea lor.

Călătoreşte mai repede în apă decât în aer şi mai repede în lemn decât în apă, scrie Curiosity.

Atunci când vine vorba de aer, umiditatea şi temperatura joacă un rol în viteza sunetului. Căldura face ca moleculele din aer să se deplaseze mai repede, astfel că unda de presiune este mai rapidă decât în cazul moleculelor mai lente. Astfel, un aer mai cald face ca sunetul să călătorească mai repede.

Totuşi, moleculele mai active, cum sunt cele într-un aer mai cald, au tendinţa de a refracta şi dispersa sunetul, ceea ce face ca distanţa la care ajunge unda acustică să scadă.

Mai mult decât atât, dacă iarna are şi zăpadă (ceea ce este rar în ultima vreme), aceasta absoarbe zgomotele, ceea ce face ca mediul să fie mai tăcut şi mai lipst de zgomotul de fond şi astfel orice sunet să poată fi auzit mai clar şi de la o distanţă mai mare.

Vezi și: Împărtășește curiozitatea cu cei mici, o să le placă! Iată motivul pentru care personajele Disney poartă mănuși

Distribuie articolul: