Atunci când ne dorim un aspect îngrijit al feței și un ten luminos care să radieze de frumusețe trebuie să știm că, în primul rând, e necesar să atragem atenția la modul în care îngrijim tenul zi de zi. Acesta trebuie curățat cu regularitate atât dimineața cât și seara. Înainte de aplicarea oricărui fel de produs, ne vom asigura că tenul este perfect curat. Cosmetologul Victoria Nicolai vine cu mai multe detalii referitoare la îngrijirea cărectă a tenului.

Victoria NicolaiChiar dacă unele imperfecțiuni le atenuăm cu ajutorul produselor cosmetice decorative, tenul trebuie să fie purificat de comedoane, papule, pustule, celule moarte etc. În dependență de tipul de ten se stabilește tipul de curățare care se va face. Mai întâi,  facem o diagnoză a pielii după care stabilim tipul de curățare și produsele pe care le vom folosi zi de zi.

 

Astfel, curățarea corectă a tenului normal include loțiunea demachiantă, loțiunea tonică fără alcool și gelul exfoliant. În cazul tenului gras loțiunea demachiantă va fi substituită de gelul demachiant, de asemnenea, loțiune tonică fără alcool, gelul exfoliant cu granule și masca astringentă. Pentru tenul uscat se folosește emulsia demachiantă, loțiunea tonică fără alcool, gomaj și masca emolientă.

Curățarea se poate face atât în condiții de casă cât și în cabinetele cosmetologice de către specialiști. Dacă la salon putem beneficia de diverse servicii fie cu ajutorul aparatajelor (curățirea cu vacuum, cu ultrasunet) sau peeling-urile chimice, atunci în condiții de casă curățirea mecanică o facem cu ajutorul vaporizatorului sau cu măști termice care ne ajută să deschidem porii.                       

Este contraindicată curățarea mecanică atunci când avem acnee în stare de acutizare (elemente inflamate, purulente), boli infecțioase ale pielii, boli viralecum (herpes, astm bronșic, epilepsie, hipertensiune). Procesul de curățare a pielii include câțiva pași. Mai întâi tenul este demachiat, după aceasta se aplică scrabul (e recomandabil ca tenul cu cuperoză să evite scrabul), se masează cu mișcări circulare după liniile de masaj facial. După înlăturarea scrabului se aplică masca termică sau vaporizatorul pentru 10 -15 min.

 Scrab

Apoi, se efectuează extragerea impurităților, neapărat dezinfectăm de fiecare dată cu loțiune specială sau cu apă oxigenată. Urmează mai apoi aplicarea unei măști antiseptice și, în dependență de ten, chiar astringente. La sfârșit se aplică masca calmantă. Nu trebuie să uităm un detaliu important. Indiferent dacă tenul este după curățare sau nu, vom aplica crema protectoare înainte de a ieși din casă.

Curățarea tenului în medie se efectuează o dată pe lună, dar iarăși în dependență de tipul de ten. Dacă tenul e seboreic, se face mai des, dacă tenul e normal, se poate efectua o dată la două luni. Pentru un ten sănătos se recomandă  băi de aburi cu diverse ingrediente- miere, lavandă, lamiae (pentru pielea sensibilă predispusă la acnee). De asemenea, este benefic mușețelul, semințele de chimen și petalele de trandafir, acestea oferă o luminozitate ieșită deosebită, cu o eficiență maximă împotriva petelor.

Tatiana Viju