Astăzi, 19 mai, homosexualii au organizat un marş în susținerea drepturilor persoanelor cu orientarea sexuală netradițională. Vă propun un interviu deschis şi fără cenzură cu două persoane homosexuale. Ele gătesc împreună, citesc cărţi şi se uită la filme. O seară din familia lor nu este diferită de una dintr-o familie heterosexuală spune cuplul netradiţional. Angela şi Galina, două lesbiene din Chişinău, spun că sunt o familie, deşi nu e recunoscută oficial.
Ați avut relații și cu bărbați? Cum au fost acestea?

Angela: Am fost căsătorită cu un bărbat, dar din prima zi a vieţii mele cu el, simţeam un disconfort, dar sigur nu înţelegeam de unde vine acesta. Îl simţeam mai ales atunci când venea vorba de relaţiile sexuale, dar şi pe plan emoţional. Nu mă simţeam bine alături de un bărbat şi visam să trăiesc alături de o femeie, dar nu realizam că toate acestea vin din orientarea mea sexuală. Abia la 29 de ani am înţeles că sunt homosexuală, când m-am îndrăgostit de o fată. Cu ea am avut o relaţie care a durat opt ani. Atunci am divorţat de soţul meu.

Galina: Pe la vreo treisprezece ani am realizat că sunt diferită şi am confirmat acest lucru pentru mine însumi, în perioada adolescenţei. Am încercat să creez o relaţie cu un bărbat, ca să aflu ce e asta, dar nu mi-a reuşit. Nici eu şi nici el nu era fericiţi, pentru că îl minţeam pe el şi mă minţeam pe mine. Fiind în relaţie cu el, continuam să mă uit şi să fiu atrasă de fete. Am încercat să mă schimb, să devin aşa cum ar fi vrut să mă vadă societatea, dar nu am reuşit.

 

 

Cum a reacţionat soţul tău atunci când i-ai spus că-l părăseşti şi, mai ales, că o faci pentru o femeie?

Angela: Negativ. Este şi firesc.

Fostul tău soţ simţea acel disconfort pe care îl aveai alături de el?

Angela: Îl simţea şi cred că nici el nu era foarte fericit alături de mine, când vedea că eu încercam să evit actul sexual. Niciun bărbat şi nicio femeie nu ar putea fi fericită alături de un partener care nu-l doreşte, indiferent de orientarea sexuală a acestuia. Acelaşi lucru îl simt şi femeile care se căsătoresc cu bărbaţii gay, ei merg la acest pas doar ca să „astupe gura lumii”, mulţi dintre ei duc vieţi duble.

  

 

S-a recăsătorit?

Angela: Da, acum are doi copii şi este fericit. Ruptura a fost spre bine şi pentru el. Am divorţat pentru că nici nu ne mai înţelegeam, Unde nu este dragoste, nu este nici înţelegere, nici fericire.

Cum au reacţionat rudele tale?

Angela: A fost complicat, foarte complicat. Rudele nu sunt prea mulţumite când divorţezi, dar când au aflat că plec de la un bărbat la o femeie, încercau să-mi „pună beţe în roate”, o făceau chiar violent, cel puţin verbal. Încercau să mă readucă pe „drumul cel drept”, în opinia lor. Nu au reuşit să o facă, pentru că ştiam bine ce fac şi sunt greu de manipulat. Am mers înainte şi nu m-am dat bătută. Am fost fericită timp de opt ani, în relaţia cu partenera anterioară şi sunt fericită şi acum. Nu am regretat niciodată pasul pe care l-am făcut.

Galina: Părinţii mei au aflat cu puțin mai mult de un an în urmă despre orientarea mea sexuală. Când le-am spus au reacţionat bine, au zis că mă iubesc. Bănuiesc că ei ştiau că sunt lesbiană, doar că niciodată nu au atins această temă, aşteptau să le-o spun eu.

 

O femeie iubeşte mai bine altă femeie decât o face un bărbat?

Angela: Nu e adevărat că o femeie iubeşte mai bine o femeie. Sunt şi femei şi bărbaţi mai tandri sau mai puţin tandri, mai gingaşi, mai atenţi. Fiind lesbiană, pentru mine e mai firesc să iubesc şi să fiu iubită de o femeie, dar nu aş afirma niciodată că un bărbat nu ştie să iubească aşa, precum ştiu femeile să o facă.

Ai un fecior. Povestește-ne mai multe despre el.

Angela: Am un fecior de 19 ani, este mândria mea, el este unicul motiv din cauza căruia nu regret căsătoria mea cu un bărbat. El este heterosexual, deşi ştie foarte bine despre orientarea mea sexuală, vede cum mă sărut, mă îmbrăţişez cu Galea, dar niciodată nu a avut dorinţa să devină homosexual, de mic se îndrăgostea de fete şi acum se îndrăgosteşte de ele.

Cum a reacţionat el, când i-ai spus că eşti lesbiană?

Angela: Avea 11 ani când i-am spus, era complicat, dar am ştiut să-i răspund la toate întrebările. Acum nu are nicio problemă cu asta, mai mult decât atât, este un activist pentru drepturile omului, prietenii lui de asemenea cunosc acest lucru, ţine foarte mult la Galea şi ea ţine foarte mult la el. Uneori face glume spunând că are două mame.

  

Cum arată o seară în familia voastră?

Galina: Ca la toţi oamenii: pregătim cina împreună, glumim, vorbim, privim filme, citim cărţi cu glas tare.

Angela: Eu aştept seara cu nerăbdare, ca să pot veni acasă, să o îmbrăţişez pe Galea, să-i povestesc tot ce mi s-a întâmplat, e persoana cu care împărtăşesc toate bucuriile şi necazurile mele. E unica care ştie să mă liniştească.

Dacă ar exista aşa o posibilitate, aţi dori să vă oficializaţi relaţia?

Angela: Aş dori să ne oficializăm relația, doar pentru că într-un cuplu, în caz de divorţ sau în cazul în care două persoane se despart, dacă există un certificat de căsătorie, aceştia împart egal averea agonisită. În cazul când unul din ei moare, celălalt nu are niciun drept asupra bunurilor celui decedat sau chiar asupra copilului pe care l-au crescut împreună. Doar din acest motiv aş dori să ne oficializăm relaţia, dar nu pentru că aş crede în puterea unei hârtii de la Starea Civilă.

 

 

Ce mesaj aveţi pentru homofobi?

Angela: Vreau să le comunic că persoanele homosexuale nu visează la ei, să nu-şi închipuie că vor fi atacaţi de persoane homosexuale care le vor propune sex, să nu le fie frică, pentru că dacă sunt heterosexuali şi sunt convinşi de orientarea lor sexuală, lucrurile nu se vor schimba, dacă se vor schimba, înseamnă că nu erau heterosexuali.

Galina: Religioşilor le-aş sugera să deschidă Biblia şi să se convingă că Iisus spunea că trebuie să-ţi iubeşti aproapele ca pe tine însuţi şi eu nu cred că prin ura pe care ei o manifestă faţă de homosexuali, respectă această lege a lui Dumnezeu.

Cum veți reacționa la protestele de astăzi?

Reacții la provocări trebuie să dea poliția și nu noi, noi suntem manifestanți pașnici și nu vom răspunde cu violență în niciun caz.

Distribuie articolul: