V-ați imaginat vreodată că durerile menstruale sunt, pentru noi, un simplu moft, în timp ce majoritatea femeilor din Africa de Est utilizează, în loc de absorbante sau tampoane – frunze, pânze și alte invenții rudimentare? Realitatea dură a femeilor și fetelor din această zonă le impune restricții și izolarea de societate, nemaivorbind de discriminare și luare în derâdere, atunci când menstruația începe în momente nepotrivite. Pentru aceste femei și fete, o organizație caritabilă donează cupa menstruală – instrumentul perfect, din punct de vedere al igienei și durabilității, care le ușurează cu mult viața femeilor din Africa de Est.

Menstruația este o barieră uriașă cu care se confruntă femeile din întreaga lume și avem în vedere, aici, practicile de management și de igienă necorespunzătoare, care duc, de multe ori, la probleme grave de sănătate.

Potrivit The Huffington Post, în Kenya, costul mediu al unui pachet de tampoane este de 75KSH – aproximativ 1 dolar canadian. Asta, în timp ce venitul mediu zilnic pentru muncitorii necalificați, din această țară, este de aproximativ 1.50 dolari canadieni, ceea ce înseamnă că nu fiecare femeie din Africa de Est își permite să cumpere, în fiecare lună, o cutie de tampoane sau un pachet cu absorbante.

Fără să aibă acces la metodele sanitare adecvate, femeile și fetele recurg la utilizarea metodelor alternative de gestionare a menstruației, cum ar fi: frunzele, ziarele, cârpele, bumbacul și chiar bucățile de saltea, umplute cu bumbac. Aceste metode nu doar că nu funcționează, dar și stimulează apariția infecțiilor și disconfortului. Nu mai vorbim de cât de periculos și jenant este ca femeile să meargă în locuri publice, în timp ce utilizează aceste instrumente rudimentare.

Femeile fertile, din Africa de Est, au nevoie de acces la materiale sănătoase și durabile, pentru a se descurca cu igiena menstruației, iar cupele menstruale s-au dovedit de real folos. Acestea sunt realizate din silicon chirurgical și se introduc în vagin pentru a colecta, mai degrabă, decât absorbi lichidul menstrual.

Cupele menstruale sunt, în general, o opțiune mult mai sănătoasă pentru femei. Spre deosebire de absorbante și tampoane, care conțin agenți de decolorare nocive și chimicale, cupele menstruale nu au efecte secundare negative asupra corpului femeilor și nu există nicio amenințare care le-ar pune în pericol sănătatea.

Cupele pot fi folosite neîntrerupt, fără ca să fie golite, timp de 12 de ore, oferind o protecție confortabilă și fără scurgeri și pot fi refolosite pe un termen de până la 10 ani – o soluție eficientă și din punct de vedere economic și durabil. Pentru femeile din America de Nord, perioadele critice trec fără nicio grijă datorită utilizării cupelor manstruale. Pentru femeile din țările în curs de dezvoltare, acestea se dovedesc a fi o soluție de schimbare a vieții.

Elevelor din Africa de Est, cupele menstruale le permit să meargă la școală în fiecare zi a lunii. Fetele din Kenya absentează lunar, câte 4,9 zile de școală, din cauza perioadelor critice. Dacă fiecare școlăriță din Africa de Est ar avea în posesie o astfel de cupă, aceasta n-ar fi nevoită să lipsească de la lecții, ci să participe confortabil la activitățile școlare. Mai mult decât atât, elevele ar fi ferite de riscul de a fi luate în derâdere de către semeni, dacă menstruația ar începe într-un moment nepotrivit.

Femme International’s Feminine Health Management Program distribuie cupe menstruale în Africa de Est, însoțindu-le și de instructajele necesare utilizării acestora. Organizația are nevoie de sprijinul donatorilor și al voluntarilor, pentru a putea schimba, în continuare, viața femeilor din Africa de Est.

Foto: innovatedevelopment.org12to50.wordpress.comhuffingtonpost.ca,  jenanardella.comafricanslumjournal.comgskpulsevolunteers.com, ruby-cup.com

Distribuie articolul: