Din 11 septembrie e liber la nunți, cumetrii și alte festivitățile în localurile de alimentație publică. Cetățenii și localurile trebuie însă să se conformeze deciziei Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică (CNESP) în cadrul acestor petreceri. Polițiștii atenționează că există un șir de prevederi ce reglementează desfășurarea evenimentelor, iar nerespectarea lor a dus la aplicarea a 71 de contravenții în ultimele două săptămâni, anunță AGORA.

De ce trebuie să ținem cont când planificăm o sărbătoare într-un local, pe timp de pandemie.

Evenimentele festive au fost permise în localuri cu participarea unui număr nu mai mare de 50 de persoane. Totuși, în continuare este obligatorie respectarea măsurilor de sănătate publică şi a instrucţiunii pentru prevenirea infecţiei COVID-19 la desfăşurarea sărbătorilor. În multe dintre cazuri, însă, acestea sunt trecute cu vederea. Inspectorii Ministerului Afacerilor Interne, de comun cu inspectorii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor au constatat, în urma controalelor la 82 de localuri în timpul serbărilor, 35 de încălcări. Aceasta doar în ultima săptămână.

Regulile pentru administratorii localurilor:

Administratorii localurilor vor aplica reguli ce vizează atât prelucrarea spațiilor și suprafețelor, cât și reguli de monitorizare a stării de sănătate a tuturor angajaților care sunt implicați în desfășurarea evenimentului.

Regulile pentru participanții la sărbători:

Totodată, normele impuse prin decizia CNESP vizează și participanții. Nu este suficient doar ca numărul total să fie mai mic de 50 de persoane. Acestea trebuie așezate câte cel mult 6 persoane la o masă.

În pofida regulilor stricte, nu este interzis ca la evenimente să participe interpreți.

Instrucțiunea de desfășurare a evenimentului prevede stricta interzicere a dansurilor.

Mai mult de atât, înainte de începutul sărbătorii, indiferent că este nuntă, cumetrie sau zi de naștere, este necesar ca organizatorul să prezinte lista de evidență epidemiologică ce va conține date despre toți participanții. Vezi mai jos modelul prevăzut:

Sursa: Hotărârea CNESP nr.21 din 24 iulie

Amenda pe care o riscă organizatorii de evenimente și participanții

Menționăm că încălcarea regulilor prevăzute de CNESP este pasibilă de pedeapsă contravențională. Mai exact se aplică sancțiuni în conformitate cu articolul 761 din Codul Contravențional pentru „Nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire și/sau combatere a bolilor epidemice, dacă aceasta a pus în pericol sănătatea publică”. Pedeapsa prevede amendă de la 22.500 de lei – la 25.000 de lei pentru organizatorii evenimentelor și participanți. Iar agenții economici se pedepsesc cu amendă de până la 75.000 de lei.

Sursa: AGORA.md