Continuă Campania #Cumamnăscut, iar noi vă prezentăm alte istorii venite pe poșta electronică a redacției. Este incredibil cum pentru unii orice se poate cumpăra, chiar și o viață.

Natalia este încă o femeie care a avut de suferit din cauza celor ce nu își fac munca așa cum sunt datori.
 „S-a întâmplat pe 3 octombrie 2015,  fiind în 38 săptămâni și 4 zile cînd am observat că mi se scurge prea mult lichid, am telefonat medicul care îmi supraveghea sarcina și era responsabil de naștere. X era cel mai auzit și recomandat medic obstetrician pe atunci, (care mă lăuda de fiecare data când mergeam la control că totul decurge perfect și o să am o naștere ușoară din motiv că fetița era slăbuță de 250 grame și eu fiind slabă și mărunțică) îmi spune că mă așteaptă la cabinet că incepe nașterea și e ceva normal că nu am nici un simptom.”
 Internarea în spital.
 „Soțul m-a  adus direct la spitalul Nr 1. De-atunci s-a început tot : m-a controlat și mi-a confirmat că e timpul să nasc, m-am internat, mi-au asigurat salonul cu toate cele necesare și a comunicat asistentelor sale să îl țină la curent când se vor începe contracțiile și el va veni. Între timp pleacă acasă și din 2 în 2 ore ele mă verificau, eu contracții tot nu aveam , apele tot se scurgeau dar eu fără nici un simptom, așa toată noaptea pâna a doua zi dimineața pe la 4 sau 5  eu nu aveam nici o contracție.  Ape deja nu aveam, vine el cu Y ( nu știam la moment cine este, nici nu mi-a prezintat-o ) mă consultă ambii și  îmi dau o pastilă sub limbă  și îmi spune că vine peste o ora. Trecuse timp,  eu la fel contracții nu aveam. Medicul imi spunea că el nu a fost pregătit că eu atât timp nu voi naște și acum e nevoit să plece la țară, dar mă lasă pe mâini bune, și mi- o prezintă pe doctorița Y că fiind mâna lui dreaptă și are încredere în ea. Trece ora 9 sau 10 eu la fel nu nasc, Doctorița și cu asistentele de la atâta  control mi-au scurs tot ce aveam din lichid deja aveam disconfort de la atâta mâini străine.”
„Soțul întreba ce se întâmplă că deja e prea mult timp și eu nu nasc, să întreprindă ceva și  ea a trimis anesteziologul sa îmi facă un „cocktail” așa mi-au spus că se numește și voi adormi și voi prinde la puteri pentru a naște natural, zic bine, trece ceva timp vine altă doamnă, care îmi comunica că voi naște la ea că Stela a plecat sa se gătească de nunta. Am început a plânge și am rugat sa îmi spună ce se întâmplă de ce a trecut mai mult de 24 ore și eu nu nasc , mi-a spus: Așa va trebuie dacă vă bazați pe medici cu renume, că ea tot e calificată și pe fetele ei nu le-a lăsat niciodată indiferent de situație și medicul meu i-a transmis că voi sunteți de treabă și dacă o să achitați cât trebuie o să fie tot bine!”
Fiind în stres și cu emoții am spus că facem tot ce trebuie doar sa mă ajute să nasc copilul, sau sa îmi facă cezariana.
„Doamna doctor a refuzat cezariana motivând că copilul e mic și trebuie să se  nasc natural, a început efectul cocktailului. S-au început durerile prin somn.  Soțul era permanent lângă mine si moașa care stătea cu un aparat și măsură bătăile inimii copilului și îmi dădea și oxigen, între timp Georgeta tot intra și intreba dacă am de gând să nasc și îi spunea asistentei să mă lase că eu tot nu nasc și să le  strige soțul câ nd eu voi avea contracțiile prea mari, asistenta a spus că ea de lângă mine nu pleacă că nu voi face față singură.”
„În final a început să se vadă și capul fetei și repede m-au mutat pe capră și a venit încă o asistentă  în total 3 și la ora 17:40 am născut-o pe Emilia. În total fiind 3-4 ore . Fetița perfect sănătoasă, un singur mare detaliu era că la ultimul USG arată că fata era cu cordonul în jurul gatului de 2 ori ceea ce medicul meu știa și trebuia să le spună când a plecat. Doamna medic după naștere a spus că nu a știut despre aceasta și trebuia să mergem la cezariana că fără ape și așa mult timp, fetița putea sa se sufoce  și era foarte vânăta.”
Cât costă să naști?
 „Așa că remunerarea ei trebuie să fie la nivel. Întreb „cât” spune: ea cât crezi că trebuie, eu: x lei, suficient?  Ea: ce mă luați în râs, Medicul dvs a spus că sunteți de treabă! Soțul scoate y lei și ea l-a cuprins și a spus că mâine dimineață va veni să mă viziteze, și nu a mai venit.”
Soțul a vrut să mulțumească asistenta care a stat doar cu mine însa ea a refuzat, zicând că și-a făcut datoria.
 „Anesteziologul la fel a spus ca refuză remunerare că a văzut în fișa personală unde lucrăm ambii și se teme sa ii dăm în judecată și ea și-a făcut lucrul. Medicul pediatru după ce a verificat copilul nu a mai intrat în salon scriind în fișa că suntem ambele bine și în 3 zile putem merge acasă.  A doua zi a venit alt pediatru care mi- a spus că trebuie să fim urgent transferați în pediatrie că copilul nu are analize bune și pediatra care a verificat copilul la naștere e tânără și fără experiență, de asta  ar fi bine să mai stam o săptămână să ne asigurăm că e totul bine în plus fetița avea 2. 500 grame.”
„În concluzie pot spune că sunt medici de tot soiul, uneori acei cu recomandare pot fi mai  periculoși decât cei care își fac lucru cu dedicație. Sincer am o mare frica de medici, mi-e frica să nasc în Moldova.”
Nota redacției: Dacă vrei să ne împărtășești istoria ta despre Cum ai născut în Republica Moldova, dacă vrei ca povestea ta să fie auzită scrie-ne la EA@interakt.md, iar noi o vom publica, cu numele sau sau sub anonimat, așa cum vei prefera. Ne poți mărturisi și istorii pozitive, ne poți spune despre doctorii sau cadrele medicale calificate care ți-au lăsat o impresie bună și crezi că lumea merită să știe despre ei. #Cumamnăscut