Tot mai multe femei care au devenit mame în Republica Moldova, impresionează prin puterea de care dau dovadă, asta după ce au avut de suferit atunci când au născut. Să aduci pe lume un copil, la noi în țară, e greu, durerea și suferințele prin care trec unele femei ne face să ne gândim cum au reușit să reziste unor asemenea încercări. În cadrul campaniei #Cumamnăscut aflăm istoria unei femei, căreia îi vom spune Welness, păstrându-i astfel anonimatul. O mamă care are o poveste în spate, pentru care prima naștere a devenit un adevărat calvar datorită atitudinii neserioase a medicilor de la spitalul Nr. 1.

Avea 23 de ani când în vara anului 2011, însărcinată în 39 de săptămâni, a trebuit să se pregătească pentru internarea la maternitate.

„4 august 2011. Aveam 39 de săptămâni și 3 zile. Prima sarcină (23 ani), iar afară o căldură insuportabilă… eu, în casă, mă ascund de arșița de afară. Mămica, femeie trecută de prima tinerețe, îmi spune să mă  pregătesc pentru maternitate că burta e lăsată în jos… eu așa îi răspund ,,Eiii…pâna la 40 de săptămâni mai am!”, dar totuși îi dau ascultare mamei.
Fiind din Călărași, sarcina a fost monitorizată la Chișinău și am decis să plec spre Capitală! Până aici, totul bine și frumos… mai puțin ce avea să urmeze…
Ajung la Spitalul Nr.1 in jurul orei 16:00, mă prezint la secția de internare cu toate actele necesare… si ce credeți… refuzau sa ma primească, cică n-am dureri si n-am termenul împlinit…
Am insistat să îmi facă un control cel puțin dacă totuși am venit până la spital.
Ei au chemat medicul de gardă (era o doamna de peste 45 ani, blondă, de statura medie, grăsuță). Deci trec eu într-un cabinet și mă verifică… uterul deschis de 4 cm – eu, nicio durere nu simțeam.
Imediat după control m-au și internat în sala de naștere.
Am stat până la ora 20:15 în sala de naștere. Între timp, mai trecuse pe acolo deridicatoarea și a șters cu mopul prin salon, apoi vine medicul de gardă și îmi face iar un control. La mine uterul era  deschis deja de 8 cm și iarăși nicio durere până aici. Mi-au rupt apele (20:20). De aici s-au început durerile ,contracțiile… contracții care deveneau din ce în ce mai greu de suportat.
Doctoreasa mi-a rupt apele și a plecat. Trecuse deja mai mult de o oră și eu tot mă chinuiam în durerile facerii. Cu aceste dureri aproape insuportabile am ieșit pe coridor să o caut pe doctoreasă să îmi administreze o injecție, să-mi amelioreze durerile.
Ce credeți… o găsesc la masa din coridor. O rog să îmi administreze o injecție… la care ea îmi spune. „Ai să te comporți bine, am să-ți pun”.
Inițial nu prea am înțeles sensul, iar mai apoi, când am văzut că nu vine, am înțeles ce avea ea în vedere.
Se făcuse deja 23:00, iar eu am început să mă opintesc acolo pe pat, desigur, această opinteala fiind însoțită si de sunete specifice momentului dat, si aceasta opinteală îți vine că naști copilul și nu o poți controla, îți vine de la sine (femeile știu ce am în vedere). Văzând că nasc acolo pe pat mi-am deschis scutecul (mi l-am pus după ce mi-au rupt apele). Auzind, doctoreasa a venit și țipă „hai scoală-te și te-ai apucat să naști pe pat”.
Printre dureri îi răspund că nu pot… nasc… copilul ieșea!!!
Ea iar țipă „hai hai scoală-te și nu murdări tu mie aici”.
M-am sculat, am făcut câțiva pași crăcănați sa nu strâng căpușorul copilului, că îl simteam. Urc eu masa și, ce credeți, mă mai opintesc o dată si nasc băiețelul meu cu capul lung și ascuțit (dacă ați privit filmul „яйцеголовые”, păi exact așa cap avea si băiețelul meu)”.

Noroc de faptul că în toată perioada cât a fost însărcinată, a văzut diferite videouri cu nașteri, iar de acolo a învățat cum trebuie să se comporte atunci când apare pe lume micuțul:

„Aș spune că am născut singură, doar mi l-au prins când am născut. De nu venea doctoreasa, într-un minut, maxim două, nașteam acolo pe pat. Norocul meu a fost că eu am urmarit multe filmulețe video pe internet cum să te comporți în timpul nașterii, care mi-au fost utile în momentele de indiferență a medicilor. Am născut repede, dar cu așa atîrnare puteam să nasc și acasă.
Indiferența totală de la aceasta doctoreasă am avut pentru că „nu m-am comportat bine, nu i-am pus în buzunar”.

Și să vedeți ce mai este.

„Ca medicii care primesc nașterea, vorbesc cu medicul pediatru care primește tura și, dacă  au fost „mulțumiți” le spun și la pediatri.
Pediatrii deja știu și ei la cine și ce atenție să atragă. Dacă ai pus bani medicului îi vei pune și lui. Dacă nu, așa trece cu vederea să nu zică că nu a trecut pe lângă patul tău.
Exemplu: femeia din „palată” a achitat și doctoreasa și pediatrul, i-a luat sînul, i la pus bebelusului în gura că nu mânca bine. Exact și la mine, bebelușul nu mânca, dar nici nu mi-au spus ce trebuie să fac.
Deci, iarăși „cum te comporți…”
Am rămas nemulțumită de atitudinea care predomină în Spitalul Nr.1”.

Citește și:  Cristina Mastac Comerzan: „Copilul meu a trăit 5 zile. Eu nu l-am ținut niciodată în brațe”

A doua naștere a fost mai ușoară, iar eroina articolului dat regretă că nu a avut și prima naștere la spitalul din Călărași:

„Cinci ani mai târziu, 15.04.2016, am dat naștere celui de al doilea băiețel, dar deja în Călărași. Îmi pare rău că nu am venit și la prima naștere aici: o atitudine extraordinară, la maternitate m-am dus când aveam contracții și parcă nici durerile nu erau mari, nașterea a fost mult mai ușoară. Rupturile ce le-am avut la prima naștere nu s-au rupt la a doua, cu toate că piciul avea 3950 gr. față de primul – 3550.
Deci, se poate să fie atmosfera plăcută printre dureri, dacă vor binevoi medicii, totul depinde de ei.
Și da, se mai întâmplă că vrei să mulțumești medicul, iar acești medici deja așteaptă ca fiecare să le pună în buzunare, dacă nu o faci, atunci nici nu se uită la tine. Păcat de așa „medici” care strică imaginea adevăraților MEDICI!”

Nota redacției: Dacă vrei să ne împărtășești istoria ta despre Cum ai născut în Republica Moldova, dacă vrei ca povestea ta să fie auzită scrie-ne la [email protected], iar noi o vom publica, cu numele sau sau sub anonimat, așa cum vei prefera. Ne poți mărturisi și istorii pozitive, ne poți spune despre doctorii sau cadrele medicale calificate care ți-au lăsat o impresie bună și crezi că lumea merită să știe despre ei. #Cumamnăscut

 

 

Distribuie articolul: