Anatol Cotrobai este cel care poate vorbi într-o manieră serioasă despre umor. El ne spune cum să depășim emoțiile în fața publicului, de ce umorul moldovenesc a părăsit pentru o perioadă scena și în ce direcție este orientat acum. Aflaţi în continuare cum sună Harley-Davidson în varianta moldovenească? Profil:
Căsătorit, doi copii.
Absolvent al facultății: Relații Internaționale, Științe Politice și Administrative.
Actor, umorist, prezentor, regizor, scenarist.
Împreună cu Vlad Ardovan reprezintă duetul Harley-Davidson în proiectul Comedy Club Chișinău.

Anatol Cotrobai, foto: Ellene Mocrii

Istoric Comedy Club Chișinău:
Finaliști ai concursului ,, КВН”, Liga rusească din Moldova, în anul 2006. Au organizat și au jucat TVC în facultate. Au pornit proiectul umoristic ,,Смех в большом городе”, care nu a avut continuitate. Echipa formată a participat mai târziu la castingul pentru ,,Comedy Club Chișinău Style”, care se afla sub aripa proiectului ,,Comedy Club Rusia”. A activat în acest format timp de trei ani. Au decis că vor să glumească și în română, așa au ajuns ,,Comedy Club Chișinău”. Sunt de 7 ani împreună – independenți, veseli și frumoși!

Pasha Parfeni, Vlad Ardovan, Anatol Cotrobai, Alex Botnarciuc, foto: arhiva personală

Oamenii din Moldova au simțul umorului odată ce au curaj să treacă prin atât de multe situații complicate, rezistă greutăților, rămân în forță, înseamnă că e bine. Ne amuză ceea ce se întâmplă în politică și de aceea nu dăm mâinile în jos.

Anatol Cotrobai, foto: Ellene Mocrii

La capitolul umorului în format televizat, actoricesc, abia ne naștem. Pentru țara noastră ar trebui să avem mult mai multe proiecte umoristice naționale, televizate, care să fie bazate pe umor. După generația domnului Gheorghe Urschi, care în opinia mea, este unul dintre cei mai mari umoriști, mai multe generații de umoriști nu au existat. Nu sunt din cei care să spună ,,Eu am învățat de la domnul Gheorghe Urschi”, iar altul ,,Eu am învățat de la domnul care a învățat de la Gheorghe Urschi”. Foarte multe s-au schimbat și nu a avut cine să păstreze umorul nostru moldovenesc. Noi încercăm să-l reînviem, să-i dăm o nouă suflare prin ceea ce facem.

Anatol Cotrobai și un coleg de la Comedy Club Chișinău, foto: arhiva personală

Echipa de la ,,Comedy Club Chișinău” are și alte proiecte umoristice, de exemplu ,,Țara Veselă” – un spectacol pe care l-am susținut la Palatul Național, în aprilie. Anul acesta dorim să mai organizăm ,,Țara Veselă, partea a doua” în noiembrie. Sunt sketch-uri, parodii, numere muzicale – totul despre noi prin prisma umorului. Este un pas înainte, să ne simțim în largul nostru ca țară care are umor.

Anatol Cotrobai la spectacolul ,,Țara Veselă”, foto: arhiva personală

La început, acum 7 ani, când am început Comedy, vedetele, oamenii publici erau înfricoșați de ideea că glumim pe seama lor. Cu timpul, lucrurile s-au schimbat în bine, își dau seama că noi le facem publicitate, prin glumele noastre înțeleg că sunt asptecte pe care ar putea să le schimbe. Dacă noi amintim de ei înseamnă că sunt importanți și actuali. Am devenit prieteni cu mulți dintre ei, unii dintre noi au devenit chiar și cumătri. Mă bucur că s-a format o strânsă relație de colegialitate. E plăcut că încearcă și ei să facă glume pe seama noastră. Dacă în showbiz vor fi văzuți și actori de teatru și film (trebuie să mergem și în direcția aceasta), vom avea showbiz bine plasat.

Anatol Cotrobai, foto: Ellene Mocrii

Facultatea mi-a oferit o bază puternică în domeniul politic, etichetă diplomatică și a modelat multe în formarea mea ca personalitate. Dacă aș avea posibilitatea să aleg din nou facultatea pe care s-o urmez, aș face aceeași alegere. Anii de studenție m-au determinat să înțeleg că locul meu nu e în politică. Ceea ce fac acum mă reprezintă și o voi face în continuare.

Sărbătoare în familia Cotrobai, foto: arhiva personală

Facultatea m-a ajutat să reacționez diplomatic la critici. Unii sugerează că ar fi bine să glumim mai rafinat. Dar atât rafinamentul, cât și umorul vulgar au o limită care este percepută de fiecare în mod diferit. Glumim în limita rafinamentului societății nostre, dacă vom fi mai rafinați, atunci vom glumi mai rafinat. Glumim pentru 99% din popor.

Anatol Cotrobai și Dumitru Rusev, foto: arhiva personală

Inițial, cu Vlad Ardovan eram ,,Hardcore”. Când am venit în Comedy trebuia să ne schimbăm denumirea. Căutam un sunet bun, iar Harley Davidson e o forță cunoscută în lumea întreagă și ne definește.

Anatol Cotrobai și Vlad Ardovan, duetul Harley-Davidson, Comedy Club Chișinău, foto: arhiva personală

În familie păstrăm o atmosferă veselă. Obișnuiesc să-mi distrez soția chiar dacă vin obosit de la lucru. De când avem copii râdem mai mult, fetița mai mare ne șochează în permanență cu replici noi.

Anatol Cotrobai și fetița lui, foto: arhiva personală

Aș evolua pe orice scenă, îmi place să experimentez, căci asta îți aduce idei noi. Ne orientăm către România, este o platformă de afirmare. Vreau să facem ceva autohton care să le placă și lor, căci suntem foarte aproape din perspectiva multor aspecte. Am cunoscut proiectul ,,Vacanța Mare”, îl apreciez pe actorul Doru Octavian Dumitru. În România situația umorului este similară cu cea din Moldova, au fost celebri actori de teatru, de televiziune. La etapa actuală, emisiunile umoristice sunt americanizate. Nu cunosc umorul românesc decât prin ,,Vacanța Mare”. Umorul românesc s-a comercializat. Cred că umorul moldovenesc poate cuceri prin stilistica lui și mai târziu să fie preluat de români. Neamul nostru trebuie să posede un specific al umorului. Așa cum rușii au glumele lor intelectuale și americanii au glume pe care le înțeleg ei, nu sunt glume proaste. Englezii glumesc rafinat, dar se spune că au umor negru. Și umorul nostru merge într-o direcție bună. Ca să schimb o scenă pe alta ar trebui să trăiesc mai mult timp într-o țară ca să știu cum să glumesc.

Anatol Cotrobai, foto: arhiva personală

Persoanele care încep să iasă pe scenă trebuie să fie convinse de ceea ce vor să spună, ideea contează. Dacă nu ai ideea, nu știi ce vrei să spui. Apoi, publicul necesită energie pozitivă, dăi energie și publicul îți întoarce energia. Un alt lucru important este comunicarea pe absolut orice temă, în orice circumstanțe.

În echipa Comedy Club Chișinău suntem din diverse domenii de activitate – interpreți de operă, diplomați, designeri, băieți din medicină. Apropo, cei de la medicină stau bine cu umorul, sunt detașați de lumea reală.

Vlad Ardovan și Anatol Cotrobai, foto: arhiva personală

Noi avem nevoie de oameni, pentru că în orice proiect când apare sânge nou se schimbă suflul. Lucrăm mereu la ceva nou, însă fiecare om te inspiră. Deocamdată, castingurile noastre suferă radical, vin puține persoane care se manifestă. Avem o singură cerere: să prezinte un material. Unii vin nepregătiți:
– Eu vreau să încerc.
– Ce vrei să încerci?
– Iaca eu mai stau, mă uit și încerc.
– Noi nu putem să facem asta, noi putem să te ascultăm când vii cu ceva pregătit…
Întâmpinăm oamenii care vin cu un bagaj de cunoștințe. Îi căutăm pe cei mai buni, îi așteptăm. Ei sunt și vor ajunge la noi, cu siguranță.

Anatol Cotrobai şi Viorica Radu de la PentruEa, foto: Ellene Mocrii

Foto: Ellene Mocrii
Mulțumiri Pink Martini pentru susținerea acordată la realizarea sesiunii foto!
Pink Martini