Le-am instruit pe femei cu privire la pregătirile pentru a deveni mame, a venit și rândul viitorilor tați. Să știți că vă așteaptă și pe voi zile grele, dacă nu vă pregătiți psihologic pentru venirea pe lume a unui nou membru al familiei și al încă unui pretendent la dragostea mamei – soția sau iubita voastră. Ce aveți de făcut?

Puteți urma și voi absolut toți pașii recomandați de Colin Falconer, autorul volumului “A beginners guide to fatherhood”, publicat încă din 1992, ori atribuțiile mamei nu sunt doar ale ei. Cu excepția sarcinii, nașterii și a alăptării, puteți și voi să o ajutați cu orice altă activitate pe tânăra mămică. Astfel, în mod individual, ca și completare la lista de pregătiri a mamei, un viitor tată ar trebui să facă următoarele:

“Punctul 1: Pregătirile pentru sarcină

1. Fă un drum până la cea mai apropiată farmacie. Varsă conţinutul portofelului pe tejghea şi spune-i farmacistului să ia cât pofesteşte din sumă.

2. Fă un drum până la supermarket. Stabileşte din vreme ca tot salariul tău să fie redirecţionat automat către managerul magazinului.

3. Du-te acasă. Ia ziarul şi citeşte-l, va fi ultima dată când o faci.

 

Punctul 2: Maşina

1. Uită de maşina de oraş. Cumpără ceva practic, cu cinci uşi.

2. Cumpără o îngheţată de ciocolată şi pune-o în buzunarul din spatele scaunului. Las-o acolo.

3. Ia o monedă și blochează CD player-ul.

4. Ia o cutie de biscuiţi cu ciocolată; fărâmiţează-i pe bancheta din spate.

5. Zgârie ambele părţi laterale ale maşinii cu o greblă.”

 tata cu bebe

Asta recomandă Falconer, exclusiv bărbaților. În realitate, un viitor tată trebuie să se pregătească mult mai minuțios de venirea pe lume a unui bebeluș. Iată și alte aspecte de care ar trebui să țină cont neapărat:

  1. Cel care muncește cât doi pentru trei (sau chiar patru). El va fi cel mai mare bugetar al familiei, în sensul că trebuie să muncească mai mult, deoarece mama se poate dedica astfel bebelușului, iar cheltuielile familiei cresc considerabil.

  2. Atenția mamei se împarte la doi! Dacă până acum soția sau iubita te avea doar pe tine, te alinta cu deserturi și atenție, acum, de multe ori, bebelușul va fi cel pus pe locul întâi. Cel puțin în primii ani de viață.

  3. Nopțile nedormite! Noroc de cei care au casă mai mare sau apartament cu mai multe odăi, însă dacă locuiți într-o garsonieră și dormiți în aceeași cameră cu bebelușul, pregătește-te și tu, de rând cu mama, pentru nopțile albe. Majoritatea copiilor au colici în primele luni de viață, plâng mult și se trezesc frecvent. Aceste zgomote ar putea fi foarte supărătoare pentru somnul tău. Pregătește-te din timp, sau vei fi nevoit să dormi în cadă (:)).

  4. Tata este exemplul în toate! Tata trebuie să se comporte bine, să vorbescă frumos, să mănânce tot și să strângă tot după el pentru a da un bun exemplu copilului în orice situație.

  5. Securizează casa! Bărbații sunt, de obicei, responsabilii casei de tot ce ține de mobilier, electronică, electrocasnice, etc. Astfel, vei trebui să securizezi absolut totul în primii ani de viață ai copilului: colțurile de la mobilă, prizele, întrerupătoarele, organizatoarele, dulapurile, etc pentru ca micuțul să fie ferit de orice pericol primar. 

Distribuie articolul: