Orice relație mamă-fiică trece prin această etapă: discuțiile despre corpul ei. Iar prima regulă atunci când vorbești despre corpul fiicei tale este să-i explici cum funcționează. Apropierea psihologică și analogia cu mama ei sunt elementele esențiale care o vor apropia pe fetiță de femeia care-i este cea mai apropiată – mama. Remarcile despre cât a slăbit sau cât s-a îngrășat nu-și au locul în astfel de discuții. De asemenea, este recomandat să nu-i spui foarte des că arată bine, ci să te concentrezi pe alte calități și aptitudini. În loc de „Ce bine arăți!”, poți folosi la fel de bine „Ești foarte sănătoasă!” sau „Ești așa de puternică!”, sau „Pari foarte fericită, pur și simplu strălucești!”. Acestea din urmă îi vor spori încrederea în sine. Orice compliment este binevenit, însă să nu fie neapărat legat de corpul său.

Nu face niciodată greșeală de a comenta corpul unei alte femei în prezența fiicei tale. Indiferent că spui ceva de bine sau de rău, imediat se vor face în mintea ei conexiuni și comparații. Nu-ți critica propriul corp în fața fiicei tale și nici nu vorbi despre diete. Pur și simplu cumpără hrană sănătoasă, fă mișcare și încurajează-o să adopte un stil de viață echilibrat.

Ana (42 ani), mamă a unei fete de 16 ani, ne-a declarat despre relația cu fiica ei: “La început îi era frică și credeam că nu voi putea să discut cu fata mea pe teme legate de sănătatea, dezvoltarea și corpul ei. Apoi mi-am amintit că mama mea nu mi-a spus mare lucru despre toate astea – a trebuit să le aud de la alții sau să le citesc prin cărți și, din cauza aceasta, am făcut și unele greșeli. Iată de ce mi-am zis că e foarte important să stabilesc o legătură mai trainică și frumoasă cu fiica mea, anume începând de la faptul că ambele suntem femei și mi-a reușit. Sunt foarte împlinită că ea are acum totală încredere în mine!”

Învață-ți fiică să fie bună cu alții și cu ea însăși. Încurajează-ți fiică să facă sport, pentru că sportul te eliberează de stres și te învață să fii un lider și un coechipier bun. În viață, indiferent de cât de multe informații acumulezi, vei avea tot timpul nevoie de o echipă! Nu îți obliga copila să facă vreun sport pe care nu-l iubește și ascult-o mereu cu atenție atunci când are ceva să-ți spună.

PS: Din motive etice, numele personajelor a fost schimbat. 

Sursa: Sfatulparintilor.ro 

Distribuie articolul: