„How to make friends” este o carte scrisă de Ruth Macconville destinată, în mod surprinzător, copiilor cu vârsta intre 9-12 ani. Este structurată în 26 de capitole, având ilustrații și exerciții pentru copii. O carte destinată profesorilor pentru îndrumarea celor mici cum să socializeze și să-și facă noi prieteni. Acum suntem mari, dar atitudinea față de ceilalți și capacitatea de a ne menține prietenii, vin din copilărie. Totuși putem să ne mai revizuim aceste atitudini, și să-i invățăm și pe cei mici:


1.Sunt ok și tu ești ok.

Este important să ai o atitudine pozitivă față de ceilalți pentru că totul incepe cu o părere bună despre tine. Cum poți aștepta să te placă cineva dacă tu nu te placi? “Sunt ok” este atitudinea increderii în sine. Cei ce au o atitudine proastă către ceilalți și către sine nu sunt o companie prea plăcută pentru nimeni.

2.Oprește-te și gândește-te.
De multe ori suntem refuzați, ne sunt rănite sentimentele, și primul lucru este să ne oprim și să ne gândim bine la situație. Respiră și dă-ți seama că și persoana din față ta a fost rănită în altă situație iar acum ea duce mai departe această situație, dând înapoi ce a primit și ea la rândul ei. Nu o lua personal, nu jigni și nu ataca, doar încearcă să înțelegi și să fii politicos. Te poate ajuta să vizualizezi un semafor cu lumina roșie pentru a te opri din a fi agresiv, lumina galbenă pentru a respira și a realiza cum stau de fapt lucrurile. Iar lumina verde este cea care te va atenționa că ești pregătit pentru niște vorbe diplomate și aplanatoare.

3.Fă complimente.
Pentru a ne face prieteni trebuie să fim pregătiți să observăm lucrurile pozitive intr-o persoană și să pornim de acolo. Este esențial să fim sinceri. De asemenea nici prea multe complimente nu sunt bune. Cu bun simț și intuiție putem să stabilim un raport frumos cu ceilalți, observând și completând aspectele frumoase ale celorlalți.

4.Fii diferit.

Avem roluri diferite în comunitate și trebuie să nu ne fie teamă să fim diferiți. De asemenea ne alegem prietenii în funcție de diferite calități și rolurile pe care ei le au în viața noastră. Avem prieteni buni, mai distanți și cunoștințe, dar în centru suntem noi inșine și noi trebuie să ne fim cel mai bun prieten. Așa că avem diferiți prieteni cu diferite calități, și trebuie să acceptăm că ei chiar sunt diferiți de noi. M. este prietenul care ma ascultă întotdeauna, A. este cel care mă face să râd când am nevoie, V. e cel care mă ajută când dau de greu.

5.Fii empatic.
Gândește-te la cum se simt ceilalți. Atunci când spui ceva oprește-te să analizezi ce impact are asupra altora.

6.Fii corect.
Ajută, împarte cu ceilalți când ai mai mult decât ei.

7.Revino-ți repede.

Atunci când cineva te jignește sau are un punct de vedere diferit, nu ataca și tu. Acordă-i acelei persoane incă o șansă.

8.Ajută-te.
Stabilește-ți un scop, vezi unde te situezi și ce trebuie să faci ca să-ți atingi scopul.

9.Fă invitații.
Invită-ți prietenii la film, în parc, organizează petreceri unde să vă simtiți bine. Aceste invitații sunt o modalitate prin care prietenii tăi iși dau seama că sunt importanți pentru tine si iți face plăcere să petreci timp cu ei.

10.Refuză frumos.
Atunci când ești invitat de un prieten și nu poți ajunge, refuză într-o manieră cât mai plăcută, care sa îl ajute pe prieten să se simtă mai bine chiar dacă e refuzat.

11.Deschide conversații.
Nu-ți fie frică să vorbești cu cineva cu care ai vrea să discuți. În primul rând calmează-te și spune-ți ceva pozitiv în minte. Al doilea lucru este să zâmbim și să-i salutăm, și să facem cunoștință. Cel mai important lucru este să observăm reacția celuilalt, dacă raspunde la salut cu un zâmbet, sau dimpotrivă cu o față furioasă sau deranjată de abordare.

12.Rezolvă conflictele cu calm.
Nu te enerva, nu agresa verbal. Gândește-te la soluții pentru probleme, nu reproșa, încearcă să redai situația din punctul tău de vedere, pentru a-l face pe prietenul tău să te înțeleagă.

13.Primește complimente.
Nu-ți fie teamă să primești un compliment, dimpotrivă, stabilește contactul vizual cu prietenul tău, mulțumește și simte-te bine. De multe ori te întrebi ce este în spatele unui compliment, sau dacă persoana respectivă are o strategie pentru a te face să accepți ceva ce și-a propus, sau poate pur și simplu minte. Indiferent de situație, multumește pentru compliment.

14.Cere-ți scuze.
Atunci când iți ceri scuze ești foarte curajos, nu oricine are această tărie de a-și cere iertare atunci când a greșit, iar acest lucru intărește increderea în orice relație.

15.Multumește.
Mulțumind arătam celorlalți că valorează în ochii noștri. Oamenii au nevoie să se simtă valorificați, avem nevoie de complimente, de apreciere, de mulțumire și atenție. Observând punctele forte ale cuiva îi vei face mai fericiți și te vor place și mai mult, pentru că i-ai făcut să se simtă bine.

16.Câștigă și lasă-i și pe ceilalți să câștige.
Pe scurt: toată lumea câștigă. În negociere această tehnică se cheama Win/Win, pentru că găsești soluția de mijloc care să convină ambelor părți, în acest fel ai grijă ca nimeni să nu aibă nimic de pierdut. Poți pierde poate o bătălie, dar câștigi un prieten.

17.Nu contează ce spui, ci cum o spui.
Când ești trist tonul vocii va fi scăzut, când ești nervos, foarte probabil vei țipa. De asemenea limbajul corpului te va da de gol, cum ar fi incrucișarea brațelor prin care în mod inconștient refuzi comunicarea, deși tu te chinui să porți o discuție. Comunicăm cu mai mult decât cuvintele, iar ceilalți observă toate aceste aspecte, inclusiv energia, sentimentele noastre față de ei, așa că mai bine ne calmăm și abia după purtăm o discuție.

18.Pune în aplicare măcar un principiu din cele de mai sus, și urmărește reacțiile în rândul prietenilor. Aplicând mai multe din aceste principii, este foarte posibil ca cercul prietenilor să se lărgească. Dar nu putem afla până nu încercăm.

Selecție: Autoeducare.ro  

Distribuie articolul: