Se știe că fiecare intoxicație alimentară este cauzată de anumiți factori de mediu, care pot fi preveniți. Savanții de la universitatea americană Rhode Island au stabilit câteva reguli importante de igienă a alimentației, pe care trebuie să le respecte fiecare om, în special dacă este părinte!

Cum prevenim infectarea produselor? Prin evitarea unor factori de risc precum microbii, condițiile fizice sau chimice. Unele bacterii se păstrează în carne, ouă și pește nepreparat, de aceea străduiți-vă să nu le consumați în stare crudă.

– Atunci când cumpărați produse alimentare, verificați integritatea ambalajului;

– Păstrați produsele alimentare separat de cele chimice. 

– Fiecare container care păstrează în interior o anumită substanță, trebuie să fie inscripționat;

– Pastele, făina și crupele trebuie păstrate în vase care se închid ermetic. 

– Carnea, peștele sau ouăle se vor păstra pe polița inferioară a frigiderului, pentru a nu se prelinge peste alte produse;

– Fructele și legumele trebuie să fie spălate doar cu apă curată;

– Tirbușonul se va spăla după fiecare utilizare!

Cum reușim să păstrăm condițiile termice optime pentru păstrarea produselor?

– Achiziționați produse care în ultimul rând se pot păstra la frigider;

– Cumpărați doar ouă care se păstrează la frigider în magazine;

– În timpul verii, mergeți la cumpărături doar cu genți frigorifice;

– Puneți la frigider produsele imediat de cum ajungeți acasă, de la cumpărături;

– Dezghețați produsele în frigider și nu pe masă, în bucătărie. La temperatura camerei, bacteriile se înmulțesc mai repede;

– Produsele fierte insuficient sunt medii ideale pentru dezvoltarea bacteriilor. Bunăoară, pârjoalele coapte devin cafenii la suprafață, peștele este alb pe interior, la fel ca și carnea de pui.

– Produsele de coferătie conțin ouă crude, care pot fi infectate cu Salmonella. Pregătiți corect acest tip de prăjituri;

 Cum evităm contaminarea produselor?

– Bacteriile se păstrează perfect în bureții de spălat vase și ștergarele de bucătărie. Schimbați-le cât mai des.

– Carnea proaspăt cumpărată va trebui să fie păstrată în pachete de plastic, pentru ca să nu permită prelingerea sângelui;

– Produsele proaspete și cele preparate se vor păstra pe polițe diferite la frigider;

– Păstrați produsele preparate în vasele în care au fost pregătite;

– Spălați atent fiecare instrument folosit pentru tăierea cărnii de animal sau pește;

– Evitați contactul mâinilor cu vasele în care se păstrează produsele crude.

Cum prevenim încălcarea regulilor de igienă personală?

– Spălați-vă mâinile cu apă călduță și săpun timp de cel puțin 30 de secunde;

– Spălați-vă mâinile de fiecare dată după frecventarea WC-ului;

– Dacă ridicați ceva de jos, spălați-vă pe mâini;

– Neapărat spălați-vă pe mâini după ce ați atins un animal;

– Spălați-vă pe mâini după ce aruncați gunoiul;

– Spălați-vă pe mâini și după ce spălați vasele;

– Puneți-vă un șorț în timp ce gătiți!

Foto: oc2consultants.comlalettre.bureauveritas.frgopixpic.com

Distribuie articolul: